Jak na klasifikované mračna bodů

 Klasifikace LAS souborů

Každý bod pořízený metodou LiDAR obsahuje kromě informace o poloze také klasifikaci. Ta je rozdělena do standardních skupin jako země, vegetace, budova nebo konstrukce. Pokud takto klasifikované mračno ve formátu LAS dostaneme jako podklad pro vytvoření modelu stávajícího terénu v civilu, potom budeme potřebovat vyfiltrovat jen body s klasifikací země. Postup si popíšeme v několika jednoduchých krocích. Pozor, ne vždy jsou body skutečně klasifikovány. Pokud máme vše ve skupině 1 - Neklasifikováno pak tento postup nejde aplikovat.

Příprava dat

Soubor LAS musíme nejprve zpracovat v programu ReCap, kde bude mračno nejprve indexováno a následně sjednoceno do formátu rcp. Bohužel barevné schéma nebo filtr bodů dle klasifikace v něm nenajdeme. Tyto data však nejsou sjednocením ztracena a v civilu s nimi budeme pracovat.
Pohled na mračno v ReCap

Zpracování mračna v Civil 3D

Sjednocené mračno ve formátu rcp připojíme do výkresu příkazem POINTCLOUDATTACH nebo příkazem na pásu karet. Klasifikaci bodů si ověříme pomocí změny vizualizace. Na kontextové kartě mračna přepneme styl na Klasifikace. Pokud se body zobrazují různými barvami, jedná se o klasifikované mračno. Přiřazení jednotlivých barev ke klasifikacím najdeme v okně Mapování barev.
A teď ke slíbenému filtrování bodů. Pomůžeme si funkcí Mapu a vytvoříme soubor DEM (Digital Elevation Model). Příkaz, který nám k tomu poslouží je MAPCREATEPCSURFACE. Výstupním souborem bude GeoTIFF DEM. Nejdůležitější se ale nachází v levém dolním rohu - tlačítko Filtr... mezi povolenými třídami vybereme pouze 2 Země. Tímto odfiltrujeme ostatní body s jinou klasifikací. V závislosti na množství bodů jdeme na rychlé kafe nebo na oběd, zpracování bude chvíli trvat.

Vytvoření povrchu

Založíme nový povrch a přidáme data typu Soubory DEM. Vybereme námi vytvořený .tif soubor a model terénu je hotový. 

Komentáře