Rychlejší mapy z ČÚZK

Věděli jste, že AutoCAD Map 3D a Civil 3D podporují od verze 2021 mapové služby WMTS? WMTS je zkratka Web Map Tile Service, kdy jsou jednotlivé mapové dlaždice již vygenerované a oproti stávajícímu WMS je proces načítání mapového podkladu rychlejší a stabilnější.

Jak tedy na to?

1) Příkazem MAPCONNECT spustíte hlavní dialog pro načítání různých GIS zdrojů a úplně dole vyberete WMTS a zadáte adresy níže.

Pro ortofotomapu zde:

http://ags.cuzk.cz/arcgis/rest/services/ortofoto_wm/MapServer/WMTS/1.0.0/WMTSCapabilities.xml


Pro základní mapy ve standardní měřítkách až do 1:10 000 zde:



Ještě přikládám odkaz na katastrální mapu slovenského katastru zde:



2) Klikněte na tlačítko Přidat do mapy a je to!

Jak vidíte, Autodesk nejspíš podporuje pouze WMTS služby publikované v systému WGS84/ Web Mercator s kódem EPSG 3857. Nicméně důležitý je výsledek a transformace do JTSK dopadne dobře 😀.

Ukázka:

Jelikož oba zmíněné odkazy nejsou na "první pokus" veřejné, chtěl bych tímto poděkovat za spolupráci panu Ing. Vlčkovi ze Zeměměřičského úřadu, bez kterého bych si nevěděl úplně rady.

Komentáře

  1. Dobrý den. Jsou i nějaké jiné zdroje veřejně přístupných map?

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím Vás,
    určitě jsou. Jenom o nich nevíme. Každopádně na ČÚZK jsou v tomto ohledu nejdál...

    Mějte se fajn
    MF

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,
    mám dotaz. Vyzkoušel jsem mapy dle Vašeho návodu, ale narazil jsem na drobný problém se kterým si nevím rady. Tento problém se vyskytuje při tisku rozvržení do PDF. Ve výstupním PDF je výřez z mapy kousek posunutý oproti nastavení v rozvržení. Setkal jste se tímto problémem?
    Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  4. Další zdroje najdete v tipu https://www.cadforum.cz/cadforum/jak-do-civilu-ci-mapu-nacist-mapy-z-wmts-zdroje-tip12843

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den,
    rád bych se zeptal, při postupu ve videu se mi vše zasekne při odkliknutí přihlašovací tabulky s chybou ,, Nepodařilo se otevřít připojení FDO". nejsem si jistý co konktrétně dělám špatně. chyba pokračuje i po zadání údajů na přihlášení k ČÚZK.

    předem děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  6. jde o verzi 2021? neblokuje váš firewall připojení na daný datový zdroj?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat