Update Civil 3D 2022.1

První větší update pro Civil 3D 2022 je dostupný ke stažení a instalaci. Najdete-li si chvíli čas v tomto krátkém pracovním týdnu, tak si Civil aktualizujte. Update 1 by měl zvýšit výkon programu a celkově zrychlit práci. Podle informací od Autodesku až o desítky procent. Uvádí konkrétně tyto oblasti, kde bychom zrychlení měli pozorovat: 
  • otevírání a ukládání výkresů
  • regenerace výkresu
  • přebudování koridoru a cílování podsestav
  • datové zkratky
  • zobrazení podélných a příčných řezů. 
Současně přidává i několik nových zajímavých funkcí.

Koridory

U koridorů je novinek tentokrát spousta. A všechny vypadají užitečně. Díky nové šabloně koridoru můžeme rychle aplikovat vlastnosti ze zdrojového výkresu na vybraný koridor ve výkrese aktuálním. Mezi podporované vlastnosti patří povrchy, hranice, styl sady kódů a šrafování svahů. Příkaz Použít šablonu koridoru najdete na panelu Upravit koridor.

Velkých změn doznalo okno s mapováním cílů koridoru. Tady cítíme silnou inspiraci naším hromadným cílováním.  Cíle jsou nyní rozděleny do dvou samostatných záložek Odsazení a výška, Povrch. Úpravy lze provádět na více základnách a úsecích koridoru současně. Stejně tak podsestav můžeme vybrat více najednou. Ve sloupcích tabulky jde filtrovat např. pouze podsestavy na pravé straně. Ve spodní části jsou potom vypsány dostupné a vybrané cílové objekty. Doporučuji také prozkoumat nabídku, které se objeví po pravém kliknutí na podsestavu, dovolí vám rychlé přiblížení a posun do šablony nebo koridoru a kopírování cílů. Celé okno je plovoucí, pokud jej vpravo nahoře "odepnete" připínáčkem a myš přesunete do modelového prostoru, tak se zmenší na minimum. Můžeme se tak do okna rychle vracet během práce.

Tlakové sítě

Nyní můžeme snadněji upravovat vedení tlakového potrubí, armatury a tvarovky podél něj, aniž by se části oddělovaly z vedení potrubí. Můžeme také přidat úchyty k armaturám a tvarovkám pro lepší ovládání natočení těchto částí. Dočkali jsme se také nového typu tvarovek, jde o koncové zátky připojené pouze z jedné strany. U přechodových tvarovek bude potrubí pokračovat rovnou ve správné dimenzi.

Subassembly Composer

Informace pro fajnšmekry na závěr. Seznam vstupních, výstupních a cílových parametrů v SACu nově podporuje změnu pořadí jednotlivých řádků. Přetažením myší (drag&drop) lze nyní parametry řadit dle potřeby. Haleluja!

Oficiální přehled všech novinek najdete na pod tímto odkazem.

Komentáře