BIM Feeder - naše krmítko popisných vlastností

Rádi bychom vám v tomto článku představili naši nadstavbovou aplikaci BIM Feeder, která pro vás jistě může být užitečným pomocníkem, a to nejen v doplňování popisných informací k vašim BIM modelům v projektech v Civilu 3D.

Součástí aplikace BIM Feeder jsou datové standardy SFDI, které jsou v otevřeném formátu a můžeme je libovolně upravovat a také vytvářet vlastní datové standardy. 

Speciální funkcí aplikace je tzv. řezačka (Entity Splitter), která umožňuje libovolně rozdělit 3D elementy podle staničení trasy nebo dle zvoleného polygonu. Řezačka umí rovněž k rozděleným 3D elementům přiřadit sady vlastností se zadanými informacemi o stavebním objektu. Možností je i přesun do hladiny s příslušným číslem stavebního objektu a následné snazší filtrování prvků dle hladin. 

V samotné aplikaci BIM Feeder zadáváme v první fázi popisné informace v tabulkovém editoru do příslušných řádků skupin vlastností zvoleného datového standardu. Jistě oceníte možnost exportu a následného zpětného importu opakujících se hodnot. 

U 3D těles získaných z koridoru přiřazujeme k jejich původním kódům tvaru šablony příčného řezu elementy, které mají reprezentovat. Opět lze využít opakovaného nahrání hodnot. 

Následně již zadáváme informace ke konkrétním elementům našeho modelu. Díky kaskádové struktuře aplikace BIM Feeder budou u jednotlivých elementů již předvyplněny ty vlastnosti, které jsme zadali v první fázi přímo ke skupinám vlastností, což nám výrazně zvyšuje efektivitu naší práce.

Na závěr již spouštíme samotné krmení - jeho správnost si následně ověříme nejenom obarvením našeho BIM modelu, ale zejména na kartě Rozšířená data, kam se sady vlastností z aplikace BIM Feeder nahrály a odkud je lze exportovat i do souborů IFC. 

Praktickou ukázku práce v aplikaci BIM Feeder najdete také v následujícím videu:




Komentáře