Podsestavy nově na Holixe, společně s extravilány 2022 😮

Mám ráda zaběhnuté pořádky a nerada věci měním. Nicméně tuto změnu už nemůžeme dále odkládat. Všechny podsestavy od dnešního dne přechází na licenci Holixa. Následují tak ostatní naše produkty, se kterými jsme na nový způsob licencování přešli už v loňském roce.

Velká část z Vás, našich zákazníků, se s Holixa účtem už setkala a přihlašuje se pomocí něj do Civil Tools. Těmto jsme licenci podsestav přidělili automaticky a mají ji spojenou do CS+ balíčku (Civil Tools + Podsestavy C3D). Pokud patříte do druhé skupiny a zatím využíváte původní způsob licencování pomocí klíčů generovaných na helpdesku, tak je pomalu na čase si účet Holixa založit. Ale pojďme popořadě.

Co to pro mě znamená?

Podsestavy pro Civil 3D a Silniční extravilánové podsestavy budou vedeny pod jedinou licencí Podsestavy C3D. Licenci si pro sebe už nebudete generovat sami na helpdesku. Přidělí vám ji správce všech licencí určených pro vaši společnost. Nejčastěji jím bude pracovník IT oddělení nebo technicky zdatný "dobrovolník" z řad kolegů projektantů. Pokud si nejste jistí, zda máte správce, tak se prosím obraťte na náš helpdesk.

Váš holixa účet si můžete založit a zkontrolovat na adrese holixa.arkance-systems.com Jedná se o samostatný účet, který není propojen s účty Autodesku nebo helpdesku. Po úspěšném přihlášení si v menu Moje licence ověřte, že máte přidělenu licenci pro Podsestavy C3D. V detailech licence je uvedeno důležité datum ukončení platnosti.

Pokud licenci pro Podsestavy C3D nevidíte, tak se prosím obraťte na náš helpdesk nebo na vašeho správce licencí.

Kdy k tomu dojde?

Od tohoto dne jsou všechny podsestavy, které jsou pro vás připraveny na našem helpdesku ke stažení, licencované novým způsobem. To stejné platí pro instalace silničních extravilánových podsestav.

Podsestav, které jste stáhli z helpdesku například minulý měsíc a používáte je teď na vašem počítači, se tato změna netýká okamžitě. Aktivní licenční klíče zůstávají platné. A to do konce jejich platnosti, která je rok od vygenerování klíče. Nové licenční klíče však už nebude možné na helpdesku generovat.

Toto doběhnutí platných klíčů vám umožní v klidu naplánovat přechod ze starých podsestav na nové. Především se chceme vyhnout situaci, kdy propadlé podsestavy nedovolí přebudovat koridory ve výkresech. Neodkládejte proto prosím tuto změnu příliš dlouho.

Co to udělá s výkresy?

Při dodržení správného postupu se vašimi výkresy nestane vůbec nic. A to je dobrá zpráva! Všechny podsestavy v počítači vyměníme takzvaně kus za kus a Civil ani nebude vědět, že se něco změnilo. To má i druhou, stinnou stranu. Staré i nové podsestavy jsou označeny úplně stejně a snadno si je můžete zaměnit. Doporučení je proto vyměnit všechny podsestavy najednou. 

Jak to provedu?

Můžou nastat dvě situace. Nejdříve si popišme tu příznivější s kratším postupem.

1. Mám čistou instalaci Civilu 3D bez importovaných podsestav a bez silničních extravilánových podsestav. V předchozí verzi Civilu 3D jsem však tyto podsestavy do koridoru použil a potřebuji s výkresy dále pracovat.

  • Z helpdesku si znovu stáhněte všechny podsestavy, které ve vašich výkresech používáte. Stáhněte také novou instalaci silničních extravilánových podsestav.
  • Nainstalujte silniční extravilánové
  • Spusťte Civil 3D a otevřete paletu nástrojů (Ctrl+3)
  • V průzkumníku souborů otevřete složku 
C:\ProgramData\Autodesk\ApplicationPlugins\CADStudioExtravilan20xx.bundle\Contents20xx
  • Vyberte soubor silniční extravilánové.atc a myší jej přetáhněte (Drag&Drop) do palety nástrojů
  • Do palety doimportujte jednotlivé extravilánové podsestavy ze stejné složky
  • Vytvořte novou paletu, do které naimportujte zbývající podsestavy z helpdesku
  • Vyberte libovolnou podsestavu pro vložení do šablony typického řezu
  • Přihlaste se svým holixa účtem. Pokud už jste přihlášeni například s Civil Toolsy, tak se okno neotevře a není potřeba se přihlašovat. Pouze se ověří licence na pozadí.
2. Silniční extravilánové používám a podsestavy mám importované do svého Civilu 3D. U této verze Civilu 3D hodlám zůstat a nechystám se na upgrade. Potřebuji jen vyměnit podsestavy a dále pracovat na svých výkresech.
  • Otevřete Civil 3D a v paletě nástrojů najděte všechny podsestavy od Arkance Systems (Cad Studia). Doporučuji udělat si screenshot nebo seznam těchto podsestav. Všechny podsestavy z palety vymažte. Odstraňte i prázdnou paletu Silniční extravilánové.
  • V adresáři C:\ProgramData\Autodesk\C3D 20xx\csy\Imported Tools smažte všechny složky podsestav odstraněných v předchozím kroku. Teď se bude hodit připravený seznam.
  • Odinstalujte Silniční extravilánové z menu Aplikace a funkce (Nastavení Windows)
  • Dále pokračujte podle bodů uvedených výše v předchozím postupu.

Odstranění podsestav ze Civilu a vymazání souborů podsestav z Imported Tools je zásadní pro správné nahrazení licence. Věnujte tomuto kroku prosím dostatečnou pozornost. Pokud by se nepodařil na první pokus, tak jej lze opakovat.

Celý postup s odstraněním podsestav a vyčištěním složky Imported Tools si můžete prohlédnout na názorném videu.

Komentáře