Grading Optimization - chytrý pomocník pro modelování zemních prací / CADFórum 2022

Mimo světla reflektorů a bez velkolepého představení uveřejnil Autodesk již v loňském roce pro Civil 3D 2022 velice zajímavé rozšíření pod názvem Grading Optimization. Tento doplněk do aplikace Civil má nemalé ambice. Za cíl si klade v maximální možné míře zefektivnit práci při návrhu zemních těles celé řady staveb. Od návrhu rodinných domů, přes velké průmyslové a logistické areály až po návrh a úpravu zemních těles liniových staveb a jejich okolí. Pojďme si tedy v dnešním článku představit základní informace o tomto novém zajímavém pomocníkovi.


Instalace
Grading Optimization není integrovanou součástí aplikace Civil 3D, ale uživatelé si ho musí samostatně doinstalovat. K dispozici je všem předplatitelům sady AEC Collection a ti ho naleznou ve svém účtu na webu Autodesk Account.

Po instalaci 
Jak již bylo zmíněno, aplikace Grading Optimization je rozšířením základní verze Civilu a pro její používání je nutné vždy nejprve spustit program Civil 3D. V něm ji nalezneme na Pásu karet na kartě Analyzovat.

Paleta nástrojů
Nedílnou součástí aplikace Grading Optimization je speciální paleta objektů zemních těles, která se po instalaci Grading Optimization doplní do Palety nástrojů. Tuto paletu spustíte nejlépe právě z karty Analyzovat příslušnou ikonou.

Paleta zahrnuje celou řadu prvků zemních těles, které uživatel využije ve svém projektu a nastaví jim příslušné parametry a omezení. Tyto prvky přiřazuje k již nachystaným základním geometrickým objektům jako jsou křivky, úsečky, šrafy nebo body.

Prohlížeč objektů zemních těles
Druhou nedílnou součástí aplikace Grading Optimization přímo v Civilu je tzv. Prohlížeč objektů zemních těles, ve kterém najdete přehled všech prvků zemních těles umístěných v daném výkrese. 
Uživatelské prostředí GO
Pro spuštění přímo Grading Optimalization slouží velká ikona Optimalizovat na kartě Analyzovat. 

Následně se Grading Optimization otevře v samostatném okně, které se skládá z několika částí.
1 - Prohlížeč objektů zemních těles
2 - Okno vizualizace - zobrazuje optimalizovaný povrch, k dispozici je několik motivů zobrazaní
3 - Panel nástrojů Optimalizace - spodní panel umožňující zadání globálních omezení a cílů optimalizace a její samotné spuštění ikonou Optimalizovat

Základní pracovní postup
Pro práci s rozšířením Grading Optimization lze stanovit základní pracovní postup shrnutý do následujících bodů:

1) Příprava výkresu - vytvoření požadované geometrie v rámci vašeho projektu
2) Přiřazení objektů zemního tělesa ke geometrii výkresu - k nachystaným geometrickým prvkům se definují příslušné objekty zemního tělesa a nastaví jejich požadované parametry
3) Spuštění aplikace Grading Optimization
4) Definice globálních nastavení projektu - na panelu nástrojů Optimalizace je možné stanovit omezení a cíle procesu napříč celým projektem
5) Zahájení optimalizace
6) Sledování optimalizace - v případě potřeby se proces pozastaví a vyřeší se nahlášená problematická místa
7) Dokončení optimalizace
8) Přenos optimalizovaného povrchu zpět do výkresu - optimalizovaný povrch se pod novým názvem uloží do stávajícího výkresu, lze doplnit i o návrhové linie nebo body COGO

Nenechte si ujít CADfórum
V dnešním článku jste se dozvěděli první základní informace. Pokud se o Grading Optimization chcete dozvědět více přijeďte 13. září 2022 na konferenci CADfórum 2022, kterou pořádá naše společnost Arkance Systems. Na konferenci se dozvíte celou řadu novinek z oblasti CAD a o své zkušenosti se podělí celá řada zajímavých hostů. Součástí konference bude i workshop zaměřený na Grading Optimization, při kterém si navíc aplikaci přímo na místě vyzkoušíte a dozvíte se další podrobnosti související s tímto užitečným nástrojem. Proto neváhejte a registrujte se na konferenci ještě dnes -  zde.


Komentáře