Nová podsestava krajnice - polní cesty

Blíží se čas Vánoc a proto jsme se rozhodli Vám nadělit také drobný dárek. Nutno přiznat, že ho tedy ocení zejména projektanti silnic využívající program Civil 3D. Oním dárkem je zbrusu nová podsestava krajnice nazvaná Nezpevněná Krajnice Polní. Z názvu lze odvodit, že tuto krajnici využijete primárně při projektování polních cest, ale své využití může najít i při projektech jiných pozemních komunikací. Co vše tato podsestava umí a dokáže si shrneme v dnešním článku.


Nová podsestava nezpevněné krajnice zahrnuje stejně jako naše základní podsestavy krajnic samotnou krajnici, zakončení jednotlivých vozovkových vrstev a následně i svah zemního tělesa. Ten hravě zvládne vytvořit násypové i zářezové variantě.

V případě zářezu lze navíc volit mezi variantou s příkopem nebo vytvořením zářezového svahu přímo z hrany nezpevněné krajnice. Volbu provedeme výběrem v parametrech podsestavy.

V parametrech podsestavy dále můžete výběrem povolit vytváření aktivní zóny nebo volíte mezi variantou svahu zemního tělesa s nebo bez ohumusování.

Pověstnou třešničkou na dortu této podsestavy je potom možnost šířkově cílovat polohu dna příkopu. To oceníte zejména v případech, kdy je nutné kopírovat konkrétní linii např. stávajícího příkopu. 

Nyní již tedy nebudete muset složitě dopočítávat sklon vnitřního svahu příkopu, aby byla upravena poloha dna příkopu, a následně tyto hodnoty pracně zadávat do příslušných staničení v editoru příčných řezů, ale pouze v okně mapování cílů zvolíte příslušnou trasu, křivku nebo návrhovou linii. 

Samozřejmostí je potom možnost nastavení výškového cíle pro dno tohoto příkopu nebo nastavování šířky nezpevněné krajnice pomocí zvoleného šířkového cíle.

Podsestava je již nyní k dispozici pro všechny naše zákazníky ke stažení na našem helpdesku.

Na Helpdesku se rovněž objevil i náš druhý předvánoční dárek. Tím je aktualizovaná verze pdf obsahující přehledný souhrn funkcí API využitelných v Subassembly Composeru. Takže pokud máte v plánu tvorbu vlastních podsestav neměl by ve Vašich podkladech tento dokument chybět.

V úvodu článku jsem zmínil blížící se vánoční svátky a za nimi vždy následuje i konec roku a proto bych Vám rád za náš tým chtěl popřát do nového roku mnoho úspěšných projektů a těšíme se na další spolupráci v novém roce 2023.

Komentáře