Vydání nové verze BIM Feeder 1.1.16

Ještě neuběhlo ani půl roku od vydání poslední verze naší Civil aplikace BIM Feeder a už náš tým vývojářů přichází s novou verzí, která tentokrát nese označení 1.1.16. Aktualizací nedochází k žádným kosmetickým změnám, ale naopak se nám naše krmítko rozrůstá o řadu užitečných funkcí, které jsme do BIM Feederu implementovali i na základě vaší zpětné vazby - feedbacku, za který vám moc děkujeme. Novou verzi najdete už nyní ve svém Holixa účtu.

A jaké nové funkce BIM Feeder přináší? To se dozvíte v tomto blogu.


Výběr podle sad vlastností (Select by Property sets)

Při tvorbě rozsáhlejších digitálních modelů staveb jistě oceníte novou možnost vybírání entit ve výkresu na základě hodnot jednotlivých vlastností definovaných v příslušných sadách u těchto objektů. V rámci dialogového okna této funkce stanovujete hodnoty jednotlivých vlastností. Tyto hodnoty vlastností můžeme vzájemně kombinovat za pomocí podmínek AND (a zároveň), OR (nebo) nebo NOT (ne).

Nástroj můžete aplikovat na celý výkres nebo na část již vybraných objektů. Podobně je možné filtrovat vybírané objekty na základě jejich typu (3D těleso, Povrch TIN, Křivka, NLinie nebo Blok). 


Import z Excel / Export do Excel

Druhou novou funkcí je import a export sad vlastností. Za pomocí této funkce můžete nově vyexportovat hodnoty sad vlastností do tabulkového formátu. Poté je v tabulkovém editoru (typicky Excel) upravit a následně zase zpátky naimportovat do Civilu. Zpětný import můžete aplikovat na hodnoty nastavené v rozhraní BIM Feederu a nebo je zároveň nahrát i k hodnotám uložených u jednotlivých objektů přímo v Civilu.

Současně je možné si v rámci úprav hodnot v Excelu na listu nazvaném Materiály nastavit hodnoty pro sadu vlastností S1, která mimo jiné zahrnuje tyto položky: Materiál, Specifikace a Podrobná specifikace. Uživatel si můžeme hodnoty pro tyto vlastnosti přednastavit a vytvořit z nich trojice, které následně hromadně zadá z dostupného výběru k jednotlivým skupinám elementů na listu S1. 

Jedná se o novinku, která pokud se osvědčí najde jistě uplatnění i pro další sady vlastností.



Definice jednotek délky

Poslední novinkou je možnost definování jednotek délky. Pro toto nastavení je nutné upravit výchozí soubor datového standardu. V něm je nutné dohledat list Skupiny vlastností, kde naleznete sloupec jednotky. Velká část vlastností žádnou nemá, ale najdeme zde rovněž několik s délkovou jednotkou, kterou můžeme změnit a následně na to adekvátně zareaguje i BIM Feeder. Pro délku lze použít jednotku km, m, cm nebo mm.

A reklama na závěr ...

Pokud vás článek o BIM Feederu zaujal, ale nikdy jste ho neměli šanci použít, nebo jste o něm zatím jen slyšeli a rádi byste si ho vyzkoušeli na vlastní kůži, tak přesně pro vás tu máme zajímavou nabídku.

Ve dnech 4.-6.4.2023 (vždy 9-12 hod) pořádá naše společnost Arkance Systems online školení s názvem BIM v Civil 3D. V rámci tohoto školení se seznámíte se základními postupy k vytvoření digitálního modelu stavby pro potřeby BIM. A důležitou součástí školení bude právě i náš BIM Feeder, k němuž dostanete navíc v rámci školení přístup na 3 měsíce zdarma.

Veškeré podrobnosti ke školení naleznete na tomto odkazu.

Komentáře