Infrastrukturní produkty Autodesk ve verzi 2024 - Civil 3D, Infraworks

Rok se s rokem sešel a jako již tradičně v tomto období společnost Autodesk přichází s novými verzemi svých produktů. V nich samozřejmě nezapomíná ani na infrastrukturní produkty včele s vlajkovou lodí programem Civil 3D. 

A jaké novinky si pro nás vývojáři Autodesku připravili? To se dozvíte na následujících řádcích tohoto článku.

Civil 3D 2024

Podsestavy

Výrazného vylepší doznala práce s podsestavami v rámci samotného Civil 3D a jednotlivých výkresů.
Nově máte ve struktuře Prospektoru k dispozici položku Podsestavy, kde budete mít pod kontrolou mimo jiné seznam všech použitých podsestav ve výkresu a zároveň zde bude možné aktualizovat změny podsestav z jejich zdrojových souborů .pkt. 

Ti z Vás, kteří jsou zvyklí si pravidelně vytvářet a upravovat vlastní podsestavy, tak jistě ví, jak pracné je takovou změnu propsat do Civilu a kolik úkonů je k tomu nutno provést. Nyní vše toto odpadne, protože Civil budu se zdrojových souborem .pkt přímo propojen a při libovolné změně v rámci Subassembly Composeru postačí v konkrétním výkresu pouze provést aktualizaci.

Koridor

V aktualizaci předchozí verze programu Civil 3D byla představena revoluční novinka tzv. Přechod koridoru, který umožňuje parametry podsestav v rámci koridoru měnit v požadovaných úsecích a s potřebnými náběhy těchto změn. V nové verzi tato funkce zaznamenala pár drobných vylepšení.

  • Přibyla možnost nechat si přiblížit pohled v modelu na jednotlivé přechody koridoru pro lepší orientaci. 
  • V okně pro správu všech přechodů je nově možné měnit pořadí jednotlivých přechodových úseků, v jakém jsou zpracovávány. 
  • Práci s přechody Vám jistě také zpříjemní možnost zamčení úseku. Takto zamčený přechodový úsek lze následně posouvat beze změny rozsahu podél staničení koridoru.
Tlakové potrubí

Drobná vylepšení zejména stylů zobrazení se týkají také práce s tlakovými potrubí. Jeho vývoj se v poslední době akceleroval a tak věříme v postupné zlepšování uživatelského prostředí tohoto nástroje.

  • Uživatel si může nastavit samostatný styl zobrazení vertikálních tvarovek v situaci potrubí.
  • Možnost propojování potrubních tras v místech potrubních tvarovek - odbočka nebo křížení
  • Automatické vertikální natočení potrubních tvarovek podle sklonu potrubí
  • Ve stylech zobrazení potrubních tvarovek a armatur je možné si zapnout šrafování pro situační zobrazení těchto prvků

Project Explorer

Již nějakou dobu je možné v Civil 3D používat doplňkový modul Project Explorer pro přehlednou správu projektu. Do verze 2023 bylo nutné tento modul samostatně doinstalovat a byl k dispozici pouze pro uživatele vlastnící AEC kolekci. Od verze 2024 je již plně součástí každé instalace Civil 3D. Zároveň do něj byla doplněna záložka zpravující sady vlastností, které se hodí při vytváření digitálních modelů stavby v rámci procesu BIM.

Na přehled novinek Civil 3D 2024 se můžete rovněž podívat na krátkém videu (ENG):


Infraworks 2024

Novinky zaznamenal i další infrastrukturní program - Infraworks. Uživatelé mohou nově využít nástroje pro měření výšek v konkrétních bodech modelu. Pro snazší výběr bodů slouží přichycení k významným bodům a nástroj je k dispozici ve 2D i 3D zobrazení.

Pro importované parametrické prvky je nyní zlepšena možnost úpravy a správy těchto objektů. Mělo by se tímto předcházet zejména duplicitě jednotlivých parametrů u těchto objektů. Dále Infraworks rozvíjí podporu rodin z Revitu a díky tomu je nyní možné tvořit veškeré komponenty za pomocí softwaru, který je součástí AEC kolekce.

Do Infraworks byla také doplněna funkce "Kontrola aktualizací", která si klade za cíl zefektivnit a zjednodušit propsání změn, které provedeme v předlohách jako jsou např. rodiny z Revitu.

Novinky Infraworks 2024 si lze prohlédnout v následujícím videu (ENG):


ReCap Pro 2024

V letošním představení novinek pro infrastrukturu se sluší zastavit i u programu ReCap Pro, který je určen primárně pro práci s mračny bodů. V nové verzi mohou uživatelé využít automatické klasifikace a identifikace zemního povrchu, takže je výrazně snazší z mračna vyčlenit nežádoucí části.

ReCap Pro také nově uživatelům umožňuje snadnou identifikaci významných bodů v zaměřeném prostoru. Podle označení těchto bodů se tyto body automaticky propojí do podoby návrhových linií, které lze následně převést do programu Civil 3D. Tyto návrhové linie lze exportovat do formátu .xml nebo .dxf. Z těchto návrhových linií je následně snadné vytvořit přehledný povrch namísto povrchu s nadbytečným počtem bodů. 
I novinky ReCap Pro 2024 jsou sumarizovány v krátkém videu (ENG):


Autodesk LIVE 2024

Ani letos Vás neochudíme o představení novinek na naší tradiční online konferenci Autodesk LIVE. Ta se letos bude konat 4.5.2023. Sekce stavebnictví přijde na řadu od 13 hodin. Registrovat se může již nyní na tomto odkazu.

Komentáře