Trasujeme v Navisworks 2024

Oblíbený program pro koordinaci modelů a kontrolu kolizí Autodesk Navisworks získává v aktuální verzi 2024 zajímavou funkci pro všechny lineáře. Dokáže nově pracovat s trasou ze Civilu 3D, odměřovat polohu objektů pomocí staničení a odsazení nebo pohybovat kameru plynule podél osy. Pojďme se společně podívat, jak to má všechno teoreticky fungovat. Co to dnes skutečně umí. A na co si dát pozor.

Formáty k importu

V oficiální nápovědě se dočteme, že nástroj pro zobrazení tras v Navisworks lze použít pro trasy ze souborů DWG a NWC. Během našeho testování se však nepodařilo trasu z NWC korektně naimportovat tak, aby ji bylo možné použít. Škoda, snad se tento bug podaří odstranit v nadcházejících updatech. Zatím tedy jednoznačně doporučujeme používat soubory DWG.

Obsah souboru

Přestože je naším cílem použít trasu, tak budeme ze Civilu potřebovat celý koridor. Tahle informace je velmi důležitá a v oficiální nápovědě snadno zapadne. Další důležitá informace se týká geometrie trasy a v oficiální nápovědě není pro jistotu vůbec uvedena. Navisworks prozatím neumí pracovat s přechodnicemi. Trasa se sice v nabídce Navisworks objeví, bohužel na začátku první přechodnice náhle skončí. Tohle nás dost zaskočilo. Věřím ale, že toto omezení bude brzy minulostí a nic nám nebude bránit plnohodnotně využívat Navisworks pro koordinaci velkých liniových staveb.

Možnosti v Navisworks

Začněme základním nastavením tras v programu Navisworks. V hlavním menu otevřeme okno možností (Options) a v části Interface zvolíme Civil Alignment. Zde můžeme vybrat barvu popisků staničení a osy v modelovém prostoru a změnit výchozí americký oddělovač hektometrů z + na žádné <none>

Po připojení DWG s trasou do modelu se přepneme na kartu View. V novém panelu Civil Alignment vidíme rozbalovací menu pro volbu aktivní trasy. Příkazem Show Alignment zapneme vykreslení osy a staničení v modelu. Příkazem Camera Control umístíme pohled do vybraného staničení a volitelně zapneme rovinu řezu kolmo k trase.

Během měření v modelu se nově objeví informace o staničení, odsazení a relativní výšce vzhledem k aktivní trase.

Na ukázku importu a využití trasy v Navisworks se podívejte ve videu

Komentáře