Bing či Esri? Které mapové snímky v AutoCADu jsou lepší?

V rodině AutoCAD 2025 přibyla nabídka vkládání georeferencovaných podkladů - mapových snímků Esri. 5 nových typů map tak doplňuje původní nabídku online mapových podkladů Microsoft Bing. Které mapové snímky jsou lepší?

Porovnejme si nabídku jednotlivých typů online snímků dostupných v AutoCADu (vč. AutoCADu LT). Především - co znamená "lepší"? S vyšším rozlišením detailů? Aktuálnější? S jednotným jasem? Odpověď na otázku z nadpisu se také bude lišit podle místa na Zemi. Jsou oblasti, kde má "navrch" Bing (a jeho poskytovatelé mapových podkladů - Maxar, CNES/Airbus, IMAP, Earthstar), jsou oblasti, kde má lepší a novější snímky Esri (resp. jeho poskytovatelé - Maxar, GeoEye, Earthstar, CNES/Airbus, USDA, USGS, AeroGRID, IGN nebo komunita OpenStreetMap).

Držíme-li se v Česku a na Slovensku, bude ve většině případů vítězit Bing - a to jak v kvalitě (rozlišení) snímků, tak v jejich čerstvosti. Ale jsou výjimky. Navíc Esri mapy nabízejí několik užitečných stylizací, kterými můžete váš projekt podložit bez narušení čitelnosti - pro zobrazení je to stylizace "Esri tmavě šedá" a pro tisk "Esri světle šedá". Nezapomeňte mapy před zachycením a následným tiskem či publikací přepnout - to zařídíte příkazem GEOMAPA s volbou Světlá nebo Tmavá.

Příklady

Podívejme se na několik příkladů s porovnáním map ve stejné lokalitě.

Katastr obce Lipno - Bing (druhý snímek) zde nad Esri vítězí jak co do kvality, tak co do aktuálnosti snímků:

Praha - Masarykovo nádraží/Wilsonova - o aktuálnost zobrazení OpenStreetMap se stará především komunita nadšenců kolem tohoto otevřeného mapového zdroje.

Esri (první snímek) má sice nevhodně zvolený čas snímkování (dlouhé a hluboké stíny), ale v rozlišení není výrazně horší a v aktuálnosti je dokonce lepší než Bing (na druhém snímku):

Srovnejme si nyní nově dostupné stylizace světle šedých a tmavě šedých podkladů silniční sítě v mapách Esri (nezapomeňte před tiskem vyměnit tmavý podklad za světlý):

A pro porovnání, plná barevná stylizace tohoto typu mapy Esri:

A nakonec ještě porovnání dvou snímků v katastru obce Bělá v Novohradských horách. Zde kvalita i aktuálnost snímků Esri (první snímek) výrazně zaostává za Microsoftem:

Aktuálně zobrazený styl mapy můžete zjistit z proměnné - viz Tip 14099.

Připomeňme, že služba online mapových zdrojů je standardní součástí subscription licencí AutoCADu a že mapy lze vkládat (georeferencovat) podle zadaných souřadnic nebo dle poštovní adresy - viz příkaz GEOGRAFPOLOHA. Zvolený výřez online mapy lze také vložit přímo dovnitř DWG výkresu (příkaz OBRGEOMAPA).

Komentáře