Efektivní ukládání výkresů

Ulož je jedním z nejčastějším příkazů v Civilu 3D i AutoCADu vůbec. Všichni víme, co dělá. Ale věděli jste, že je za ním víc než jen ikonka malé disketky? Pojďme se podívat na různé možnosti ukládání souborů.

Ukládej, Ukládej, Ukládej!

Tak zní základní pravidlo Civilu 3D. Typické uložení je ve skutečnosti příkaz AutoCADu RULOŽ (Rychle ULOŽ). Existují však tři různé příkazy pro ukládání: RULOŽ, ULOŽJAKO a ULOŽ.

RULOŽ je malá ikonka disketky na panelu rychlého přístupu. V hlavním menu se nazývá Uložit (Ctrl+S), ale ve skutečnosti je to stále RULOŽ. (Klikněte na kterékoli z těchto tlačítek a na příkazovém řádku uvidíte: _QSAVE.) RULOŽ uloží váš výkres v aktuálním stavu s existujícím názvem. Pokud výkres ještě nebyl uložen nebo je pouze pro čtení, objeví se dialogové okno.

ULOŽJAKO uloží váš aktuální výkres, ale vyzve vás k zadání nového názvu souboru a pokračuje v práci s novým názvem. Například, pokud je aktuálním souborem A.dwg a použijete ULOŽJAKO, objeví se dialogové okno, kde zadáte nový název B.dwg. Civil 3D vytvoří nový soubor B.dwg a pokračuje v práci s tímto souborem. Původní soubor A.dwg zůstane nezměněn, protože ULOŽJAKO vytvoří nový výkres.


ULOŽ je ve skutečnosti méně známý příkaz, který lze spustit pouze z příkazového řádku. Provádí opačnou funkci než ULOŽJAKO: vytvoří nový soubor, ale pokračuje v práci s původním souborem. Například, pokud je aktuálním souborem C.dwg a použijete příkaz ULOŽ (pouze z příkazového řádku), objeví se dialogové okno, kde zadáte nový název D.dwg. Civil 3D vytvoří nový soubor D.dwg, ale pokračuje v práci s původním souborem C.dwg. Tento příkaz je užitečný, pokud chcete vytvořit verzi svého stávajícího výkresu.

Shrnutí

  • RULOŽ: Uloží výkres s aktuálním názvem.
  • ULOŽJAKO: Uloží výkres pod novým názvem a pokračuje v práci s novým souborem.
  • ULOŽ: Uloží výkres pod novým názvem a pokračuje v práci s původním souborem. (Pouze příkazový řádek)

Způsob ukládání

Mezi příkazy ULOŽ (popř. ULOŽJAKO) a RULOŽ je ještě jeden potenciální rozdíl, a to ve způsobu ukládání DWG souboru. Je-li proměnná ISAVEPERCENT nenulová, bude RULOŽ detekovat změny DWG a uloží pouze nejnovější rozdíly, a to na konec DWG souboru. Tím se ukládání DWG zrychlí, zejména na pomalejších discích. Jakmile objem změn překročí nastavené procento, provede se plné uložení DWG. ULOŽ ukládá vždy plným uložením.

Superset příkazů pro fajnšmekry

Pro efektivní ukončení veškeré práce doporučujeme kombinaci příkazů SAVEALL a ZAVŘIVŠE.

Komentáře