Když chybí popisky bodů koridoru

V Civilu 3D 2015 je nová funkce pro popis bodů koridoru v příčných řezech tak, aby se nekřížily. To je užitečná vlastnost, ale musíme pochopit, jak to celé funguje. Nedávno jsem totiž řešil případ, kdy se v příčných řezech přestaly vykreslovat všechny výškové kóty na hranách koridoru. Přitom šířkové i sklonové popisky spojnic se vykreslovaly v pořádku. A co hůře, v Civilu 3D 2013/2014 se vše zobrazovalo korektně.

Musím přiznat, že mi to docela dalo zabrat, než jsem přišel, kde je zakopaný pes ... resp. zakopaný příkaz. Výkres, kde se problém vyskytoval, byl vytvořen na originální české šabloně od Autodesku. Na našich CAD Studio šablonách se problém neobjevoval... A skutečně - původní šablona Autodesku má nastavenou přednost nových odsazených bodů koridoru před klasickou sadou stylů kódů. Takže když konečně někdo sady kódů pochopí, tak zde mu přestanou fungovat...:)

Není to ale žádná tragédie, protože takto se mají popisky řezů správně chovat. Pokud to chcete přepnout zpět do "klasiky", pak použijte speciální příkaz CORRIDORSECTIONLABELSCONV a na dotaz vyberte všechny příčňáky zadáním VŠE a na druhý dotaz zvolte C jako popisky stylů sad kódů.


V případě, že budete chtít přednastavit klasiku popisků ze sady kódů, pak je nutné upravit příkazy, které příčné řezy generují. Najdete je zde i se správným nastavením.


Pokud si řezy necháte znovu vykreslit, budou se už chovat podobně jako v předchozích verzích Civilu 3D. Příště si ukážeme, jak ty slavné odsazené popisky vlastně fungují...

Jinak se ve volném čase snažím tvořit novou Civil 3D šablonu, kde bude několik dobrých "vychytávek".

Komentáře