Autodesk Civil 3D 2019 je venku!

Většina z vás se po posledních aktualizacích 2018.1 a 2018.2 ještě ani pořádně nenadýchla a už tu máme verzi 2019.

Podívejme se tedy společně, co nás čeká:
  • V návrhu nivelety přibyly 2 pevné oblouky – kružnicový a parabolický s možností definovat parametr, délku a nejnižší/nejvyšší bod
  • Funkce pro konverzi těchto nových výškových oblouků do starší verze C3D

  • V panorama editoru nivelety je vedle čisté délky oblouku mezi tečnami přidán nový sloupec celková délka zakružovacího oblouku viz obr.

  • V Subassembly Composeru byla opraveno chování přepínače ApplyAOR, který měl vliv na korektní chování a vykreslování bodů a spojnic při použitém převýšení. Ostatně tohle byl i jeden z důvodů, proč jsme vyvinuli vlastní systém podsestav v rámci CAD Studio Railway Tools. Znalcům SACu se doporučuji podívat sem.

    • Vylepšená aplikace Autodesk Batch Save Utility umožňující hromadně ukládat výkresy a šablony do určené verze C3D. Proces lze automatizovat pomocí vlastních skriptů.
    • Další vylepšená spolupráce a integrace mezi aplikacemi Autodesk Infraworks a Autodesk Civil 3D – přímé generování koridoru v C3D z tzv. komponentních silnic v Infraworks. To je jistě kapitola sama pro sebe a zaslouží si vlastní článek.
    • Pomocí aktuálního Autodesk Civil 3D Object Enableru a nového příkazu AecExportToAutoCAD je možné vyexportovat originální Civil 3D výkres s jeho vlastními objekty jako „rozložený“ AutoCAD výkres. Příkaz má svá podrobnější nastavení pouze na příkazovém řádku  (-AecExportToAutoCAD).
    • Integrace rozšiřujících balíčku z minulé verze C3D 2018.1 Update a C3D 2018.2 Update
    • Nové funkce AutoCADu 2019, zejména nový nástroj na porovnávání výkresů a funkci pro publikování sdílených pohledů před cloud. Podrobněji na našich stránkách zde.
    • Nové funkce AutoCADu Map 3D, zvláště import a export Google Earth formátu KML a přidání nového úchopu „polovina“ pro editaci polygonů. Součástí novinek Mapu 3D je kromě zvýšení celkového grafického výkonu i řada oprav předchozí verze včetně analýzy průniku polygonů pro některé případy...
    Z přehledu novinek je jasné, že verze C3D 2019 neobsahuje takovou řadu nových funkcí a vychytávek jako tomu bylo u verze 2018. Vypadá to, že se Autodesk trochu "vyšťavil" a nabírá síly. Pravda je, že 2018 včetně všech aktualizací byla skutečně nabitá...

    Pokud bych měl vypíchnout 3 argumenty pro přechod, tak pro železničáře určitě opravený SAC, nový export koridoru z Infraworks a porovnávání souborů DWG, které se může někdy hodit...

    Komentáře