Komu vadí blog Civil3D.cz?

Dnes byl na webu autodeskclub.cz zveřejněn - a po několika hodinách opět stažen - článek informující o blogu Civil3D.cz. Poznáte, co je v tomto článku natolik kontroverzní, aby to stálo za podobný "cenzurní" zásah ze strany provozovatele?

První český AutoCAD Civil 3D Blog
S rostoucí popularitou projekční aplikace AutoCAD Civil 3D ve světě přibývá i technických blogů (weblogů) věnovaných této CAD aplikaci. Prvním českým blogem věnovaným aplikaci AutoCAD Civil 3D a jejím uživatelům je web
www.civil3d.cz.
Na tomto blogu budou zveřejňovány novinky, tipy, informace a zkušenosti s reálným používáním této aplikace v české praxi. Mimo jiné se zde objevují i odkazy na opravné balíčky, doplňkové utility nebo soubor nastavení českého prostředí, tzv. Country Kit. V tipech se zaměříme na skutečné situace a problémy, se kterými se projektanti využívající tento software každodenně setkávají, a doufáme, že jim tímto způsobem alespoň trochu vyjdeme vstříc.
Jakákoliv zpětná vazba je vítána, a proto je pod každým článkem prostor pro čtenářův komentář. Budeme se snažit, aby jednotlivé tipy a informace přibývaly co nejrychleji. Nyní je už čas popřát Vám příjemné a zajímavé čtení a do záložek vašich internetových prohlížečů si můžete uložit další odkaz -
www.civil3d.cz

Pokud se domníváte, že text je jen neškodným upozorněním na zajímavý zdroj informací pro uživatele AutoCADu Civil 3D, nejste stejného názoru jako provozovatel Autodesk Clubu. Na základě stížnosti jednoho z konkurentů firmy CAD Studia byl článek provozovateli vymazán z důvodu údajně nesprávně použité web domény (sic!).

Pomiňme nyní pohnutky stěžovatelů, kteří namísto podpory uživatelů CAD aplikací opakovaně věnují svou energii spíše starostem o sousedovu kozu, ale i následný až přehnaně vstřícný postoj Autodesku. Zajímavější je použitý argument vycházející z nejednoznačného zákazu "registrace domén shodných s názvem produktu", což je jeden z bodů partnerských smluv Autodesku. Tento požadavek (snad pochopitelný jako ochrana proti doménovým spekulacím před uváděním zcela nového produktu) postrádá smysl v okamžiku, kdy Autodesk sám nejeví dlouhodobě o danou internetovou doménu žádný zájem, a ta je tak volná pro kohokoli. Každý spekulant tak může doménu zaregistrovat a provozovat na ní jakýkoliv obsah (nechvalně známé příklady z nedávné minulosti: pornografie na autocad.cz a konkurenty vlastněná revit.sk). Téměř každý - podle striktně vykládaného pravidla ale nikoliv partner Autodesku, který by snad chtěl takovou doménu použít pro užitečný obsah věnovaný danému produktu. Sama doména civil3d.cz přitom ani není jménem produktu, tím je totiž (jak Autodesk sám důsledně prosazuje) "AutoCAD Civil 3D", a tedy případná doména autocadcivil3d.cz (má někdo zájem?).

Kupodivu podobná doménová omezení v jiných zemích světa zřejmě neplatí - nebo je spíš tamější Autodesk posuzuje logicky, "selským rozumem" a nepodléhá tolik zvýšenému hlasu stěžovatele. Pro příklad ani nemusíme chodit daleko od domény civil3d.cz. Populární blog www.civil3d.com - provozovaný Autodesk partnerem - nejen že není cenzurovaný, ale je naopak propagovaný i samotným Autodeskem (např. na webu CivilCommunity).

Jak tomu bývá v přehnaně regulovaných prostředích, důsledkem snahy Autodesku o "rovné podmínky" nakonec je spíše zglajchšaltování partnerů a zvýhodnění méně aktivních a méně schopných na úkor těch, kteří se pro uživatele snaží dělat něco navíc. Vidíme to nakonec i na vztahu Autodesku k velmi populárnímu webu firmy CAD Studio - CADforum.cz. Na jeho provozu se Autodesk nejen odmítá podílet, ale nesmíme na něj využívat dokonce ani naše vlastní marketingové fondy z prodejů Autodesk produktů. Fondy tak lze bez problémů čerpat např. na výrobu odznáčků či vlajek, ovšem nikoliv na provoz webu technické podpory pro studenty a uživatele aplikací Autodesku.
Každý uživatel, kterému kdy ušetřila práci naše rada nebo CAD utilita, by jistě s tímto 'rozumným' pravidlem souhlasil... A konkurenti firmy Autodesk, kteří podobný web závidějí, a nabízejí prostředky za propagaci svých CAD aplikací na CADfóru? Ti dvojnásob...

Komentáře