Jak ukládat výkresy?

Tento týden jsme u našich významných zákazníků narazili na otázku přeukládání výkresů v AutoCADu Civil 3D do jeho nižších verzí. Je to myslím, zajímavá problematika a tak bych Vás s ní také rád seznámil. Obecně platí několik zásad, kterých je dobré se držet. Berte to spíše jako doporučení, jak se později vyvarovat některým nepřijemnostem.

1) Snažte se v celém týmu držet v rámci daného časového období a finančního rozpoložení vždy jednu verzi produktu. Ve výsledku nebývá moc produktivní, když někdo pracuje na verzi 2007, jiný na 2009 nebo i 2010.

2) Neukládejte standardně do nižších verzí, pokud to není vyloženě nutné. Ve vertikálách, jakými jsou např. Civil 3D, ADT atd. jde vývoj vlastních objektů poměrně rychle dopředu a jejich fuknce a vlastnosti se značně rozšířují. To znamená, že funkce přidaná ve 2010 nebude fungovat ve verzi 2009. To platí zejména pro jakékoliv C3D popisky.

3) Zkušení projektanti se snaží začít, pracovat a dokončit jeden projekt v rámci jedné produktové verze. Minimálně to platí pro jeden stupeň dokumentace. Řekněme, že DURko bude počato a ukončeno ve 2009 a podrobnější dokumentace pro stavební povolení pak už vyjde na další verzí s některými doplněnými funkcemi, rozšíření, klopení atd.

4) Pokud je kvůli kooperaci potřeba uložit výkres do nižší verze necivilovského AutoCADu, používejte k tomu tyto nástroje:

- Export do AutoCADu

Pozor na jakékoliv externí reference připojené k výkresu. Někdy mohou exportní dílo překazit a tak je vhodnější reference před exportem odpojit.

- ePřenos dříve eTransmit

Jeden z nejlepších příkazů, který v AutoCADu obecně je. Obsahuje velmi mnoho užitečných nastavení. Pro čistý průběh exportu do nižšího CADu doporučuji zvlášť volbu s rozloženými objekty AEC.

Vedle uložení do ZIPu nabízí i složku, či samorozbalovací archiv. Všimněte si prosím volby Zachovat vizuální věrnost poznámek. Podobnou volbu najdete i v Možnostech > záložka Otevřít a Uložit. Tato volba dělá docela věci, pokud používáte Poznámky a měřítka. Ve vyexportovaném výkrese se pak hladiny množí jako králící...vždy s příponou 1_1000, 1_500 atd. Při běžné práci není potřeba mít tuto volbu zatrženou.

- Dávkový převaděč

Funguje podobně jako ePřenos ale pro vícero výkresů najednou.

5) Zachovejte vždy originální projektový výkres vytvořený většinou v nejnovější verzi C3D.

6) Editaci veškerých AEC objektů provádějte jen ve verzi, ve které byly vytvořeny nebo vyšší.

7) Finální dokreslovací práce mohou být po vyexportování už dodělány v nižší verzi.

Komentáře