Podélný profil z TXT

Na blogu The Civil 3D Experience se objevil zajímavý článek ohledně importu podélného profilu z textového souboru. Ukážeme si tedy jak na to a ještě přídáme něco navíc.

V C3D existuje skutečně funkce pro import vrcholů podélného profilu ze speciálně upraveného TXT souboru. Příkaz najdeme zde:

Předpokladem pro úspěšný import je:
1) existence trasy, která je stejně dlouhá (alespoň pro začátek) jako poslední staničení v psaném podélném profilu
2) samotný psaný podélný profil

Trasa je tedy jasná a pro tento případ si tedy navrheme jednoduchou tečnu o délce 100m.

Textový podélný profil si připravíme třeba v Excelu v následující podobě:

Soubor uložíme jako sloupce oddělené mezerou.

A soubor .PRN přejmenujeme na .TXT, jinak ho chudák C3D nenajde.

Nyní stačí naimportovat soubor podle prvního obrázku tohoto tipu.

Profil se po definování stylu a popisků objeví v Prospektoru. Všimněte si speciální ikony. Profil si necháme jako důkaz vykreslit v zobrazení podélného profilu.

Tím bychom mohli skončit, ale já by rád navázal další novou funkcí, která se objevila v SAPu a tou je Vytvořit optimálně proložený profil. Funkci najdeme zde.

Jak vidíte, příkaz nabízí širokou škálu vstupů pro vytvoření proloženého podélného profilu a my si v tomto příkladu vybereme Profil povrchu.

Výsledný proložený profil dopadne potom následovně.

Asi si říkáte, no žádný zázrak, ale berte v úvahu mojí lenost se čtyřmi polygonovými vrcholy. Kdybychom jich měli více, C3D dokáže tečnami proložit i zakružovací kružnicové nebo parabolické oblouky.

Tento postup vídím docela užitečný při hledání nebo "rekonstruování" nivelety a to ať už u pozemní komunikace či dna toku.

Komentáře

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. dobry večer. chcela by som sa opýtat mam autocad 3D civil 2009, a potrebujem pri navrhu trasy spravit profily, priecny a pozdlzny...a nemam na lište možnosť ,,PROFILY", nevedeli by ste mi pomoct ako si to nastavit alebo doinstalovat?

    Dakujem velmi pekne za odpoved....

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý večer,
    přiznám se, že C3D 2009 je už těžká historie. Skutečně nemáte možnost používat vyšší verzi? Přes jakou ikonu ten Civil 3D spouštíte? Nemáte ho v režimu čistého AutoCADu?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat