SAP pro C3D asi v krizi

Porovnáte-li počet funkcí a příkazů v SAPu C3D (Subscription Advantage Pack) 2010 a právě aktuálním 2011. Bude vám hned jasné, že se Autodesk dvakrát nepřetrhnul.

Předchozí SAP 2010

Aktuální SAP 2011

Pojďme se podívat novým funkcím blíže na zoubek...

Vylepšený import bodů - jednoduše řečeno jde o spojení dialogu pro import bodů a nastavení formátu bodů. Příkaz umožňuje náhled před importem a pomůže ušetřit pár kliknutí. Příklad použití je na videu zde.

Další dva příkazy se týkají geodezie. První je přehledný editor polygonového pořadu, který lze zadat pomocí COGO bodů, křivky nebo ručním vypsáním. Polygon je pak možné vyexportovat do textové zprávy. Druhý je pak jakýmsi "zástupcem" průvodce pro import do Survey databáze. Editor v akci je možné si prohlédnout na videu zde a zde.

Posledním příkazem (utilitou) v seznamu je import stylů a nastavení ze zdrojového výkresu nebo šablony DWT. Jedná se vlastně o převlečené stávající příkazy AECCIMPORTSTYLES a AECCIMPORTSTYLESANDSETTINGS do dialogového hávu. Určitě přijemnější než zadávat dlouhou cestu na příkazovém řádku, ale obě funkce mají obrovskou nevýhodu, že importují VŠECHNY styly a nastavení a uživatel si tak nemá šanci vybrat jen některé. Postup importu je k vidění zde. Pokud by jste hledali něco sofistikovanějšího, podívejte se např. na tento odkaz, kde si stahnete a po registraci zdarma zprovozníte zajímavější manažer importu stylů. A jelikož je to zdarma, tak musíme čekat nějakou záludnost a tou záludností je kompatibilita pouze s verzí 2010 a 2009. Takže starší pánové a dámy si přijdou na své a mlaďoši (jako já), co se honí za novými verzemi, tak ostrouhají.

V grafu klopení přibyla jedna tajná funkce, která je dostupná pouze, pokud s Ctrl klávesou vyberete klopenou hranu a pravým tlačítkem vyvoláte menu.
Je nadále možné zkopírovat průběh klopení do jiné hrany. Pokud vám to není jasné, video napoví.

Osobně nerozumím tomu, proč bylo rozhodnuto do SAPu přidat tyto velice "potřebné" funkce. Berme to tak, že už tam prostě jsou. Na druhou stranu nesmím ještě zapomenout na zdokonalený dialog mapování čar a hladin při importu z Microstation DGN. Ten by mohl hodně pomoci při bolestivém převodu z formátu DGN. Najdete ho v hlavním panelu (C) Otevřít > DGN

Každý z vás se někdy určitě trápil s rozsekanými čarami inženýrských sítí, tento nový dialog by mohl v tomto směru hodně pomoci.

Na závěr ještě 2 důležité rady všerady. Na Civil 3D je možné nainstalovat i SAPy z holého AutoCADu a Mapu 3D. A hlavně se všemi instalacemi počkejte, až bude k dispozici česká verze. Balíček plný výhod nelze totiž odinstalovat samostatně a museli by jste jinak přeinstalovat celý C3D.

Komentáře