Novinky v AutoCADu Map 3D 2013

Hody, hody, doprovody. Dejte mapy malovaný. Nedáte-li malovaný, dejte aspoň černobílý. Autodesk vám snese jiný...

V předchozím článku tu padly novinky C3D 2013, a tak je slušnost zmínit i novinky v Mapu 3D 2013. Chtě nechtě narazí i projektant stavař na některé GISové úlohy a jak všichni (doufám) určitě víte, součástí instalace Civilu 3D je i většina funkcí aplikace Map 3D. Minimálně by Vás to mělo zajímat při různých generelech, územních plánech, záborových elaborátech, pasportech či analýzy překrytí BPEJ.

Na první pohled je novinek hodně a jsou zásadní a to v dobrém slova smyslu. Už vás nebudu napínat - zde jsou:

1) (AutoCAD Map 3D) + (AutoCAD Map 3D Enterprise) = 1x AutoCAD Map 3D 2013, prostě funkcionalita z Enterprise přešla do jednoho společného produktu. Z hlediska administrace i instalace je jednodušší držet určitě jednu verzi.

2) Oborové datové modely jsou nyní vedle integrovaného DWG (jednouživatelské řešení) a Oracle (velké robustní řešení) podporovány i na platformě Microsoft SQL Server 2008 r2 či dokonce SQL Express, který je navíc zdarma. Oproti Oracle je omezení v chybějících tzv. Jobs, nemožnost pracovat nativně s oblouky nebo v podpoře 3D. I tak jde toto řešení naproti společnostem, kde je sice více uživatelů, ale nasazení velkého Oracle serveru je zase příliš.

3) Off-line editace oborového modelu. Pokud není k dispozici přímé internetové propojení do databáze, je možné pracovat na vybrané sadě dat tzv. off-line a po připojení nechat vše synchronizovat se serverem. Navíc lze simulovat různé "co-kdyby" scenáře bez toho, aby natvrdo změnily datový model.

4) Přes pohodlného průvodce lze nyní nastavit tooltipy a hyperlinkové odkazy pro data z oborových modelů ale i z FDO zdrojů - to znamená např. ze SDF nebo z SHP. Pomocí vzorečku máte možnost některé hodnoty dokonce i dopočítat. Je to daleko pohodlnější způsob, jak zjistit některé údaje bez nutnosti otevírat datové formuláře.
5) Styly zobrazení mapové kompozice jsou závislé na výřezu tzn., že každý výřez  může zobrazovat jinou mapu s jinými datovými prvky. Vzpomínám si, že jsem na našem Helpdesku řešil několik takových dotazů a nyní lze tedy odpovědět...Ano, ve 2013 už to jde. :) Každému výřezu je možné přiřadit vlastní legendu, grafické měřítko nebo severku. Pokud dynamicky otočíte severkou, otočí se mapa uvnitř výřezu. Podobně nastavíte-li grafické měřítko, zvětší nebo zmenší se i mapa. Je to trochu poručíme větru, dešti, ale konec konců proč ne? Podívejte se následující video, ať je to na vlastní oči.
6) Mapové symboly lze napřímo vytvářet a editovat v editoru bloků...drobná ale milá změna.

7) Pomocí AutoCADu Map 3D a aplikace Infrastructure Studio lze rovnou publikovat výkresy v DWG přímo na web v rámci Autodesk Infrastructure Map Server 2013. Exportována je jak grafika, tak i objektová či FDO data. Ve Studiu lze takto zpracovat více výkresů do jedné mapy najednou.

 8) Nástroj pro konverzi dat do oborového modelu. Zdroje mohou být ve formátu DWG, SHP nebo SDF (všechny FDO zdroje). Převodník umožňuje nastavit, který zdrojový atribut se bude mapovat do jakého cílového atributu. Pokud jsou k dispozici informace o souřadném systému, jsou automaticky převedeny.
9) Staničení pro liniové prvky v oborovém modelu. Inženýrské sítě, pozemní komunikace, železnice apod. je nyní možné popisovat i staničením, protože byl do datábáze zaveden nový lineární referenční systém. Samozřejmě výborná záležitost pro jakékoliv pasportizace.
10) Funkce pro převod tlakové potrubní sítě do AutoCADu Civil 3D 2013 a aplikace AutoCAD Utility Design 2013.

11) Mobile Viewer Extension umožňuje prohlížet grafická data na všech možných příručních hračkách.

12) Pictometry® Plug-in a Earthmine® Plug-in jsou velice zajímavé pluginy, které byly po pravdě představeny už pro verzi 2012. S Pictometry jste schopni vkládat velmi přesné ortofotomapy.
Earthmine nabízí zase speciální prostředí 3D panoramatického pohledu, něco na způsob StreetView od Google, ve kterém lze ale měřit délky, plochy, odečítat výšky a nejen to. Podívejte se na toto video, stojí to za to...:)

Oba pluginy mají jen jedinou chybu - nejsou zdarma a Evropa resp. ČR není zpracována v takové podrobnosti. Všimněte si, že o další spolupráci s Google ani slovo.

Oproti mému předchozímu článku se tentokrát Autodesk opravdu ukázal. Vidím zde jasnou koncepci oborových modelů, ať už běží kdekoliv, a také snahu vylepšit nástroje pro publikování mapových kompozic elektronicky na webu či v papírové formě. Směle tedy do 2013... :)

Komentáře