Klopení směrově rozdělené komunikace pomocí Civil Tools

Dnešní článek opět vzniká na podnět jednoho ze zákazníků, který si přál klopit směrově rozdělenou komunikaci s několika konkrétními požadavky...

Zadání znělo tak, že navržena bude osa středního dělícího pásu a jeho niveleta. Výšky této nivelety budou aplikovány na osy obou jízdních pásů, které se budou kolem svých vlastních os klopit. Střední dělící pás se pak bude jízdním pásům přizpůsobovat.

Problém jsme nakonec vyřešili za pomoci funkce klopení, která je součástí balíčku CAD Studio Civil Tools. Ačkoliv je samotné zadání klopení v tomto případě trošku pracnější, lze obdobným způsobem za pomoci Civil Tools zařídit prakticky jakýkoliv typ klopení směrově rozdělené komunikace. Postup popíši pouze stručně pomocí hlavních kroků a na konkrétní návrh se můžete podívat opět ve videu.

Postup:
  1. Návrh trasy a podélného profilu středního dělícího pásu
  2. Vytvoření odsazených tras definujících osy jízdních pásů
  3. Vytvoření pomocného koridoru a povrchu pro přenesení výšek na odsazené trasy
  4. Říznutí pomocného povrchu oběma odsazenými trasami
  5. Změna typu odsazených tras na typ "osa trasy" (tím bohužel ztrácíme dynamické propojení s původní trasou, ale je to nutné pro zadání klopení)
  6. Zadání klopení pomocí Civil Tools na obě odsazené trasy zvlášť
  7. Navržení šablony typických řezů se dvěma odsazenými šablonami (střední dělící pás byl znázorněn pouze jednoduše pomocí modré sirky "NapojeníNaOznačenýBod2")
  8. Vytvoření koridoru



Z návodu je myslím dobře patrné, že obdobným způsobem lze vytvořit např. i klopení dle vnitřních nebo vnějších vodících proužků.

Komentáře

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat