Správa datových zkratek

V prvním článku roku 2016 si ukážeme jednu z novinek, které byly představeny v "letošní" verzi AutoCAD Civil 3D 2016. Mimo možnosti vytvářet osově převrácené příčné řezy se jedná asi o nejvýznamnější novinku poslední verze. Uvědomil jsem si, že jsme ji tu přesto nevěnovali v podstatě žádný prostor a proto to dnes napravím a to rovnou formou videa.

Ještě předtím ale krátký popis správy datových zkratek. Funkce nabízí jednoduché dialogové okno, pomocí kterého lze vyměnit vybrané objekty Civil 3D, ať už nakreslené v daném výkresu nebo připojené pomocí dat. zkratek, za jinou datovou zkratku.

Dialog správy datových zkratek

Scénář videa je následující...

Pracujeme se souborem na lokálním úložišti, ale povrch jsme do projektu měli připojený pomocí datových zkratek z jiného místa, např. síťového disku. Bohužel došlo k nějakému problému a o data na síťovém disku (tedy povrch) jsme nenávratně přišli. Máme však alespoň zálohu geodetického zaměření a tak si povrch vytvoříme znovu a vyměníme ho za ten ztracený při zachování zbytku projektu a všech provázaností. V druhé části videa pak budeme chtít zpřístupnit i trasu s podélným profilem na síťový disk, aby ji mohl používat zároveň ještě někdo jiný. Obě tyto situace řeší právě správa datových zkratek.




Komentáře