Je libo georeferencovanou mapu zdarma?

     Dobrý den, taky potřebujete občas do výkresu podložit leteckou mapu, katastrální čí jinou a trochu tápete? Stahujete si mapy a do AutoCADu je poté vkládáte, natáčíte, zmenšujete a upravujete tak, aby to aspoň trochu sedělo. Tak dneska si ukážeme, jak tyto kroky přeskočit a vše udělat pomocí pár kliknutí. A že na to nástroje jsou!


Plex.Earth

(ne tak úplně zdarma)

     Plugin PlexEarth jsme již představovali mnohokrát a jelikož se této problematiky týká, trochu připomenu jeho funkce. Pokud byste měli zájem si ho vyzkoušet, můžete si stáhnout trial verzi a poté si ji třeba aktivovat na plnou.

     Funkce, které nabízí

  • Vložení bezešvé "mozaiky" leteckých barevných / černobílých snímků z různých datových zdrojů
  • Kromě mapového zdroje Google Earth je nyní možné využívat mapy z Bing, OpenStreetMap, ArcGIS mapy, ale i přímo WMS mapy - např. data z online katastru nemovitostí
  • Podpora více než 3.000 souřadnicových systémů včetně S-JTSK, WGS84
  • Ukládání snímků do formátů JPEG, GIF, BMP, PNG či TIFF - snadná přenositelnost a kompatibilita
  • Generování modelu terénu přímo z výškových dat z Google Earth
  • Import a export KML souborů v AutoCADu
  • Pokročilé funkce zpracování snímků, jako slučování a oříznutí (se zachováním georeference), tvorba World souborů pro snadný přenos snímků do dalších CAD/GIS systémů
  • Jednoduchá instalace a automatické aktualizace
  • Verze 3.x používají rozšířené a kompletně přepracované uživatelské rozhraní, viz přehled novinek verze 3.0

Import .jgw obrázků

     Pokud byste neměli zájem o funkce plexu jako je vkládání, ořezávání a pohodlné mozaikování a spokojíte se s manuálním klikáním, jsou tu dvě možnosti, kde .jgw formát stáhnout.

     1) První možností je geoportál.cuzk. Stránka vám umožňuje nastavit přesně ten podklad, který chcete referencovat. Ať už to jsou ortofoto mapy, katastry, bodová pole ... Vygenerujete si ZIP soubor ve kterém pak najdete jpg s přidanou hodnotou ve formě jgw souboru.

     Ukázkové soubory si stáhněte zde.



     2) Druhou možností je geoportál.gov. Opět je tu možnost získat referenci trochu skryta. Místo jgw si stahujete tiff. Ale v zásadě se jedná o totéž.

    Ukázkové soubory si stáhněte zde.


     A jak vlastně obrázek vložit na správné souřadnice? K tomu nám v Civilu poslouží příkaz MAPIINSERT. A pokud nemáme Civil, ale jen holý AutoCAD? I pro to existuje řešení s názvem GeoRefImg
     Takže teď už netřeba složitě otáčet a měřítkovat, ale ode dneška jdeme na jisto. Hezký den. :)

Komentáře