Transformátor - Silniční extravilánové v křižovatkových větvích

Krásný úterní ráno,
dnes pro vás máme přichystanou jednu novou podsestavu, která je poněkud netradiční a pro její použití budete potřebovat fištrón :). Podsestava je kompatibilní s verzí 2016 a její název je

Transformátor

Funkce a použití

     Podsestava je vážně trochu netradiční a dala by se přirovnat k podmíněným podsestavám přímo z továrny Autodesku. Jejím úkolem není vykreslovat sebe samu, ale pouze upravovat a předávat dále informace, které nese. Těmi informacemi může být šířka, odsazení či sklon jiných podsestav obsažených ve vzorovém řezu.

     Samotná práce s ní začíná být zajímavá, pokud potřebujete dědit opačné sklony, sklony kolmé, či násobky specifických šířek. Vzhledem k tomu, že se změny často počítají až při budování koridoru, nenechte se zmást vzhledem vašeho vzorového řezu.

Využití transformátoru

    Jedno praktické využití si ukážeme hned na našich Silničních extravilánových podsestavách. Konkrétně na sestavě, kterou využijete při budování křižovatkových větvích a různých dalších napojeních. Výsledná sestava vypadá takto.


    Pokud zaostříme na detail, všimněte si, že na základním vkládacím bodě leží trojúhelník, který symbolizuje právě naši podsestavu transformátor.


    V principu si transformátor načte sklon pruhu a pláně a změní mu znaménko. Tento upravený sklon pak přenášíme do rozhodovačů i do krajnic. Sestrojení a nastavení sestavy si můžete prohlédnout na krátkém videu níže. DWG s výslednou sestavou je pak ke stažení na Helpdesku a pro zákazníky zdarma - mrkněte do sekce Civil 3D - Podsestavy.

     Dwg se jmenuje CAD_Studio_Extravilanova_sablona - vetev. V dalších aktualizacích našich podsestav bude již součástí instalace.
 
     Dwg je ve verzi 2018. Pokud chcete podobný postup použít i v dřívějších verzích, bude si muset sestavu složit dle následujícího videa. 

    Další možnosti použití podsestavy transformátor ukážeme na CAD Fóru a určitě se jí budeme věnovat v dalších článcích či webinářích - konkrétně.




     

Komentáře