Rychlé tipy IV - Uspořádané výkresové objekty

Dobrý den,
   rád bych se trochu vrátil k našemu seriálu rychlých tipů, které vám velmi jednoduše a bez složitých postupů dokáží zefektivnit práci. V dnešním díle se pokusíme zamyslet nad organizací výkresových objektů v modelu, která má na efektivitu nemalý vliv.

   Ale abychom efektivně začali, zde je odkaz na další díly publikované v minulosti. :-)

  1. Zmenšení výkresu a následné zaslání mimo kancelář
  2. Povrch koridoru s více základnami a určení hranice - trochu pokročilejší TIP
  3. Využití excelu při práci se Civil 3D

Organizace objektů

   Každý to jistě zná. Začínáte nový projekt, vytváříte model terénu, importujete reference, hledáte další podklady, začínáte tvořit objekty a umisťovat je do modelu. Zobrazení podélného profilu sem, vzoráky sem, čáry a bloky jinam, sem pak hodím příčňáky z jedné trasy, sem z druhé a najednou máme ve výkrese guláš. 
   Co takhle to trochu uspořádat? A když už ne uspořádat, jak se v tom efektivně pohybovat, abych zbytečně nezoomoval?

Uspořádání modelového prostoru

Rovnáme do latě...

  • Typy čar, bloky a jiné CAD pomůcky v modelu? Kdepak, pokud nejsou součástí výkresu, nemají v něm co dělat, vytvořme z nich pěkně paletu, přidejte obrázky k příkazům...

  • Externí reference zobrazující se mimo potřebnou oblast? Oříznout, na co zbytečné čáry navíc?
Oříznutí externí reference mimo potřebnou oblast
  • Se situací toho moc udělat nemůžeme, ta musí zůstat na svých souřadnicích. Tady jsme efektivní na maximum :)

  • Podélné profily sestavy, alespoň zarovnáme pěkně na jedno místo. Bohužel nejdou přesunout přímo do rozvržení. Napadlo mě to alespoň pro jednotlivé sestavy, zkoušel jsem, ale bohužel to nefungovalo, jak mělo. Nevadí.
Uspořádaný model

  • Vzorové příčné řezy, teď mluvím o těch kreslených, bychom v modelu vůbec mít nemuseli. Na co? Je to grafika, která se musí zbytečně generovat a akorát nám zabírá prostor. Šup s nimi do rozvržení!
Vzorové příčné řezy 
  • Pokud půjdeme ještě do hloubky a více do Civilu, tak NIKDY nezapomeňte pojmenovávat jednotlivé podsestavy. Je to důležité a MUSÍTE to dělat správně. V tomhle kroku na vás musím být tvrdý, jinak to nejde :-)
Správné pojmenování podsestav dle strany
  • Samozřejmě pojmenovávání je důležité i u jiných objektů - trasy, podélné profily, zobrazení profilů, skupiny stop příčných řezů, zobrazení příčných řezů. 

Když to nechceme rovnat do latě...

   Pokud vám rovnání do latě nic neříká, následující postup pro vás musí být povinností. Vždy se snažte být maximálně efektivní, co se týká klikání a zoomování. Vezměte si kolik času vám totiž pohyb v modelu zabere, kéž by existovala utilita měřící tento čas. 
   Na každém zoomování však můžete ušetřit třeba i 10-15s. Jak na to? Vytvořte si uložené pohledy!

---   ušetřete každý den až jednu hodinu svého času   ---


Závěr

   Věřím, že spoustu z těchto a dalších tipů sami v praxi praktikujete. Dost z nich určitě znáte, a určitě spoustu z nich pro "úsporu" času někdy šidíte. Ve skutečnosti těch pár vteřin navíc, které strávíte nad správným uspořádáním výkresu, se vám mnohonásobně vrátí v budoucnu.

   Dnešní článek byl spíše takovým učitelským školením, tak snad mi to prominete :) a nebo si na mě při dalším projektu vzpomenete.

   A jaké jsou vaše triky a tipy pro práci s výkresy? Pochlubte se v komentářích a vyhrajte velké uznání ostatních profesionálů sledujících náš blog! To chcete!


Komentáře