Novinky Civil 3D 2020 od A-Z

   Máme 10. dubna, počasí se nám trochu ochladilo a vyšel nový Autodesk Civil 3D 2020, jehož novinky si představíme v krátkém shrnutí a podrobněji je rozebereme na CAD Studio LIVE 2020.

Vzhled
   Před spuštěním vás možná zmate nová ikonka a po spuštění si jistě všimnete, že to celé vypadá trochu jinak. Nová barevnost, nový styl.


Dynamo 
   Čím dál více je kladen důraz na počítačovou gramotnost. Na jednu stranu se snažíme dělat programy uživatelsky maximálně přívětivé, aby i úplný začátečník mohl bez problémů začít a rychle se zorientovat, na druhou stranu je stále víc IN umožnit pokročilým uživatelům využít software do poslední kapky a doprogramovat si nástroje či postupy, které by jinak zabraly i hodiny práce. Vizuální programovací nástroj Dynamo tak není pro každého, ale jen pro nadšené uživatele. V Revitu jej využíváme dost, najdeme příklady i pro Civil?





Referencování stylů
   Pokud využíváte funkcionalitu referencování stylů, jistě vás potěší nové možnosti. V dřívějších verzích byl problém s připínáním nových výkresů, které se cpaly do popředí a přepisovala se zadaná nastavení. Tomu by měl být konec.



DREF
   V datových zkratkách si můžete zvolit, zda chcete synchronizovat i sady vlastností, a vylepšena byla i synchronizace klopení a převýšení. Krůček po krůčku se Autodesk snaží ty negrafické informace zlepšovat a umožnit nám lepší dělení projektů. 

Potrubní sítě a Storm and sanitary analysis
   Pokud využíváte gravitační potrubní sítě, proběhlo zde zlepšení pro jejich návrh a analýzu. Společně s tím proběhly některé změny v modulu SSA, který sice není v ČR  zas tak využívaný, ale jinde očividně ano. Doufejme, že se opravila i chybka z verze 2019, kdy se SSA nenačítal korektně při nainstalovaném country kitu.

Instalace, data
   Kromě rychlejší instalace a rychlejšího ukládání, které jsou společné všem produktům řady 2020, nabízí Civil 3D 2020 nově i přímou podporu aktualizací z Desktop App (včetně Country kitů). Vylepšeny byly datové exporty do IMX (InfraWorks) a DWG pro AutoCAD. Vnitřní formát ukládání zeměměřičských dat se změnil z SQL CE na SQLite - pro převod starších databází do nového formátu slouží aplikace Autodesk Civil 3D Survey Database Migration Utility.

   
   Novinek tedy není zas tak moc, ale ony jistě dorazí zase v nějakém tečkovém updatu v průběhu roku. Samozřejmostí je zapracování všech doposud vydaných aktualizací z verze 2019, ale s tím se snad tak nějak počítá. Na instalaci produktu se mrkneme snad zítra.


Komentáře