Novinka - Generátor vytyčovacích bodů koridoru

Je mi velkou ctí představit naši novou utilitu GVBK na generování výpisů vytyčovaných bodů koridoru. Jedná se o Civil 3D nadstavbu  umožňující ve vybraných staničeních generovat soubory souřadnic na hranách koridoru dle českých zvyklostí. Mezi výstupní parametry patří: staničení, souřadnice X,Y,Z vzdálenost od osy či příčný sklon. Nadstavba je vhodná zejména pro stavební firmy, projekční kanceláře nebo geodety řešící potřebu vygenerovat automaticky velké množství bodů, ať už se jedná o vytýčení hran hrubých zemních těles liniových staveb či zajišťovací ale i odsazené kontrolní body na konstrukčních vrstvách vozovek.


Jistou „specialitou“ je automatické vytváření unikátního názvu bodů dle požadavků ŘSD složeného z čísla stavebního objektu, staničení, pořadí konstrukční vrstvy a vlastního čísla bodu podle schématu. (např. 1013011800001) Frekvenci staničení lze libovolně určit buď v pravidelném intervalu např. 5 metrů nebo i s kombinací staničení ve změnách horizontální a vertikální geometrie. Seznam požadovaných staničení je možné doplnit o tzv. kritické body klopení či nepravidelné staničení uložené ve vlastnostech koridoru.

Pro zlepšení kontroly a přehlednosti jednotlivých vytyčovaných bodů umožňuje aplikace volitelně zobrazit popisky názvů uživatelských a kontrolních bodů v jednotlivých příčných řezech. Vzhled a formátování popisků vychází z filozofie Civil 3D stylů. Jak to vypadá v akci, se můžete podívat na mém již tradičním "umrlčím" videu...


Komentáře