Novinky v BIM Feederu

Nová verze aplikace BIM Feeder s označením 1.1.0 je po náročném kolečku mezi vývojem a testováním připravena k vydání. Díky patří především hlavnímu vývojáři Víťovi, který úspěšně naučil BIM Feeder číst nové, nepříliš strojově čitelné, datové standardy. Vymyslel způsob, jak rozdělit model do samostatných skupin, které lze krmit nezávisle a dokonce různými standardy. A trpělivě odstraňoval bugy, které jsem mu během testování hlásila. A teď už podrobněji k jednotlivým novinkám a změnám.

Důležitá je informace o podpoře aktuální verze Civil 3D 2023. Společně s ní jsou podporovány i tři předešlé verze 2020 - 2022.

Základní datové standardy dodávané spolu s BIM Feederem jsou rozšířeny o Silniční standard V5 a o Železniční standard V5. Jak nová verze 5.0 silničního a železničního standardu podle SFDI vypadá, se můžete podívat přímo na jejich stránkách. Pokud však máte projekt rozpracovaný na starším standardu, tak se nemusíte obávat. Původní verzi 4.0 jsme v nabídce ponechali.

Při spuštění BIM Feederu nad novým výkresem budete nově vyzvání k vytvoření databáze. Tato databáze umožňuje bezpečně uložit vyplněné popisné informace o modelu do externího souboru mimo výkres. Zajistí tak lepší zálohování dat a zlepší stabilitu aplikace. Tuto databázi připojte k dwg souboru, pokud projekt zálohujete nebo sdílíte s kolegou. A samozřejmě ji nemažte.

Při krmení modelu s velkým množstvím objektů může být oříšek vyplnit veškeré informace na první dobrou. Už v dřívějších verzích jsme přišli s možností mražení hladin. A takto zmražené objekty byly pro BIM Feeder neviditelné. Na základě zpětné vazby jsme však museli vymyslet lepší způsob pro postupné krmení. Voilà, funkce Definice skupin je na světě. Využijete ji například pro krmení objektů u více tras, při krmení modelu s objekty pro demolici i výstavbu nebo pokud potřebujete použít různé datové standardy v jednom modelu. Použití skupin je volitelné, nadále je možné krmit také celý model současně. Doporučuji však funkci alespoň vyzkoušet, dokáže velmi zpříjemnit práci.

Komentáře