Novinky v Civil 3D 2023.2 a Infraworks 2023.1


V pondělí 24. října, tedy přesně dva měsíce před Vánoci, si pro nás Autodesk připravil první předčasný dárek v podobě aktualizace programu Civil 3D. Nový release s názvem Civil 3D 2023.2 stahujte na stránce manage.autodesk.com nebo přímo v desktopové aplikaci Autodesk. Update přináší celou řadu velmi zajímavých novinek. Pojďme si je představit.


Koridor - přechod koridoru


Takřka převratnou novinku nachystali vývojáři Autodesku pro tvorbu koridorů. Nově je možné pomocí funkce Upravit přechod koridoru nastavit proměnné hodnoty parametrů jednotlivých podsestav tvořící koridor. Díky tomu již nebude nutné složitě přepisovat hodnoty parametrů v jednotlivých staničení nebo dokonce dělit koridor na jednotlivé úseky, kterým se následně musela přiřadit šablona typického řezu s jinou hodnotou parametru některé z podsestav. 
Hodnoty pro jednotlivé parametry jdou nastavovat pro libovolné úseky a takto nastavené hodnoty se vzájemně nijak neovlivní.

Popisky - adaptivní zobrazování

Zajímavou novinku přináší tato aktualizace také do zobrazování popisků. Nově je možné pomocí ikony na spodním stavovém řádku zapnout adaptivní zobrazování popisků (trasy, profilů nebo stop příčných řezů). 

Pokud je funkce zapnuta budou se Vám zobrazovat pouze popisky nacházející se v aktuálním rozsahu zobrazení modelového prostoru. S přesunem na jinou oblast nebo s přiblížením dojde k aktualizování zobrazovaných popisků. Zároveň lze nastavit také úroveň detailů skupiny popisků. Dle aktuálního stupně přiblížení se adaptivně upraví rozsah zobrazovaných informací v jednotlivých popiscích. 

Hlavním přínosem této nové funkce je zlepšení výkonu programu Civil 3D.

Subassembly Composer - Define code, Find and Replace

Ve výčtu novinek nesmíme opomenout ani změny týkající se Subassembly Composer - program na tvorbu vlastních podsestav.

V horním menu aplikace přibyla položka Define. Do ní byla přesunuta již užívaná funkce Define Enumeration a najdeme zde i zbrusu novou funkci Define code


Funkce Define code je v zásadě dialogové okno, kde je možné si zadefinovat kódy a následně je v jednotlivých komponentech podsestavy stačí vybrat z připraveného seznamu.



Takto přiřazené kódy jsou navíc dynamicky propojeny s definicí kódu a při jeho změně v okně Define Codes je možné provést hromadnou změnu i u všech přiřazených komponent podsestavy.

Dále v SAC přibyla možnost Find and Replace - najít a nahradit. Funkci naleznete v horním menu aplikace v položce Edit.

V sekci Packet Settings je pak nově možné pro odlišení verzí podsestavy použit novou položku Version. Položka je editovatelná jakmile provedete v konkrétním souboru .pkt jakoukoliv změnu.


Nastavená hodnota verze se může rovněž propsat do názvu samotného souboru .pkt a to v případě ukládání pomocí Save As.

!!! REKLAMNÍ SDĚLENÍ !!!

Zaujaly Vás novinky v Subassembly Composer, ale vůbec nevíte, o čem je řeč? Nebo máte s tzv "SACem" již částečnou zkušenost, ale potřebovali byste utřídit znalosti a nastínit správné pracovní postupy při tvorbě vlastních podsestav? Tak právě pro Vás jsme připravili jednodenní online školení, které se bude konat 21.11.2022 od 9 hodin. Hlásit se můžete zde.

Nenechte si tuto možnost ujít a připravte sebe i Vaše kolegy na v budoucnu nutnou potřebu tvorby vlastních podsestav pro Vašem BIM modely.

Zpět k novinkám v Civil 3D ...

Tlakové potrubí - připojení ke gravitačnímu potrubí

Aktualizovaná verze Civil 3D přináší nově možnost připojení tlakového potrubí k prvku gravitačního potrubí. 

S tím souvisí i možnost takto připojené tlakové potrubí zobrazit v dialogovém okně vlastností prvku gravitačního potrubí.

Zobrazení podélného profilu

Drobného doplnění doznaly i Styly proužků zobrazení podélného profilu. Nově je možné si do proužků zobrazení profilu přidat typ Kolize bodů nebo Kolize tras. Takový proužek bude po zadefinování vypisovat vzdáleností trasy od bodů COGO nebo jiných tras.


Vylepšení výkonu

Vývojáři se rovněž podívali na možnosti zlepšení výkonu a celá řada úkonů při práci na Vašich projektech v Civil 3D bude po nainstalování této aktualizace rychlejší a pohodlnější. Například přebudování koridoru je nyní až o 40% rychlejší.

Přehled novinek si můžete rovněž pustit v krátkém videu na našem YouTube kanálu. (ENG verze)


Na závěr článku si ještě dovolím zmínit druhý update, který byl uvolněn tento týden. Jedná se o aktualizaci programu Infraworks a opět ji naleznete ve Vašich účtech ke stažení.

Zlepšené workflow Revit - Infraworks

Hlavní novinky se týkají tvorby mostních konstrukcí. Pro parametrické mosty můžete nově využít rodin z Revitu. V Revitu si můžete připravit přesný tvar jednotlivých komponent mostu a ty následně využít při tvorbě modelu v Infraworks. Navíc pokud takto vytvořený most následně v kompletní podobě převedeme do prostředí Revit, budou jednotlivé prvky rozpoznány z příslušných rodin a bude možné je snadno editovat.

S tvorbou mostů rovněž souvisí i druhá významnější novinky - Clipping Planes (roviny oříznutí). Tato novinka umožní dočasně zobrazit řez vybraným prvkem konstrukce a usnadní tím návrh modelu.


Zároveň Infraworks nově podporuje import a export prvků z IFC 4.3. O této verzi IFC pro Civil jsme informovali v nedávném článku.

A mimochodem, Autodesk Infraworks byl rovněž uvolněn v aktualizované verzi 2023.1. Viz:



A nedávno byl aktualizován také Autodesk ReCap na verzi 2023.1 - viz:




Komentáře