Gde Proboha Su? Jak snadno spojit GPS a DWG

Čas od času se nás na helpdesku ptáte na možnosti propojení GPS polohy s výkresem. Mnozí z vás by si rádi vzali AutoCAD do mobilu a viděli svou aktuální polohu přímo ve výkresu DWG. Vždyť dneska už i ty nejlevnější telefony podporují GPS a potřebnou technologii máme. Tak kde je problém?

V minulosti byla tato funkce dostupná v aplikaci AutoCAD360. V současnosti je to trochu komplikovanější – musíte ručně nastavit svou aktuální polohu, a pak se bod na mapě pohybuje relativně k tomuto místu. Ale věděli jste, že můžete skutečně využít reálnou GPS polohu ve výkresech zcela zdarma pomocí jednoduchého triku?

Potřebujete k tomu jen mobil nebo tablet s aplikací Google Earth. Tato aplikace, která umí zobrazit vaši aktuální polohu, může být použita ve spojení s Civil 3D k zobrazení výkresových objektů přímo na mapě.

Jak na to? Je to snazší, než si myslíte. Nejprve v Civil 3D exportujte svůj výkres do formátu KMZ podporovaného Google Earth. Tento soubor pak otevřete v aplikaci Google Earth na svém mobilu nebo tabletu. Jakmile to uděláte, vaše GPS poloha bude automaticky promítnuta do výkresu a vy budete moci sledovat svůj aktuální pohyb přímo v DWG. Pokud se vaše poloha nezobrazuje přesně, ověřte nastavení Aplikace > Earth > Oprávnění > Poloha.

Tento postup vám nejen ušetří čas, ale také vám umožní snadno a rychle se zorientovat v terénu s výkresy po ruce. Už žádné složité nastavování nebo ruční určování polohy – všechno bude přesné a aktuální. To oceníte zejména při práci v terénu, kdy potřebujete mít všechny informace okamžitě k dispozici.

A nejlepší na tom je, že toto řešení je zdarma. Stačí jen efektivně využít nástroje, které už máte. S trochou šikovnosti a několika jednoduchými kroky můžete plně využít potenciál GPS ve spojení s vašimi DWG výkresy. Vyzkoušejte to a uvidíte, jak vám to usnadní práci!

Komentáře