AutoCAD Civil 3D - příbuzenství nezapře

Martin v minulém příspěvku narazil na nejasnou marketingovou výhodu přejmenování "Autodesk Civilu" na "AutoCAD Civil" - takže možná na vysvětlenou: rodina produktů Autodesk řady 2008 doznala několika formálních změn názvů produktů. Cíl je jasný: sjednotit a snáze identifikovat produkty, které jsou založeny na jádru AutoCADu. Takže z Architectural Desktopu se stal AutoCAD Architecture, z Autodesk Bulding Systems se stal AutoCAD MEP, z Autodesk Mapu se stal AutoCAD Map. Stávající uživatele asi takovéto hrátky moc neovlivní ani nezajímají, novým uživatelům bude ale snad jasnější např. rozdíl mezi AutoCAD Architecture a Revit Architecture, nebo se snáze ujistí, že AutoCAD Civil 3D obsahuje i všechny funkce, které znají z AutoCADu.

Příbuzenské vztahy Civilu, Mapu a AutoCADu jsou skutečně velmi úzké. Tyto tři produkty vzájemně dědí veškeré funkce i technologie od "nižších" příbuzných: AutoCAD -> Map 3D -> Civil 3D. Jedinou významnou vyjímkou je dostupnost 64bitové verze. Z důvodu nepřipravenosti některých externě vyvíjených modulů (FDO) na 64bitové technologie není zatím (narozdíl od AutoCADu) k dispozici nativní 64bitová verze AutoCADu Map ani AutoCADu Civil 3D. A pokročilí uživatelé Civilu jistě budou souhlasit, že by se často hodila... Příbuznost také znamená, že i v Civilu 3D máte k dispozici mapové, importovací a databázové funkce pocházející z Mapu (např. napojení na Katastr, desítky rastrových formátů, online služby WMS, práci s topologiemi, publikování na GIS server MapGuide, atd.).

Příbuzenský vztah s AutoCADem je nakonec vidět ve tváři Civilu na první pohled - takto například vypadá rozhraní AutoCADu Civil 3D 2009 ve Windows Vista:

Komentáře