Taháme příkopy jako kšandy

Často se setkávám s dotazem, je-li v Civilu 3D možné výškově definovat dno příkopu tak, abychom zachovali jeho minimální a maximální podélný spád. Odpověď zní ano a dokonce velmi snadno. Dobře víte, že dávám přednost jednoduchému řešení, a proto, pokud budete mít zájem, pokračujte následujícími řádky.

1) Připravíme si vzorový příčný řez. Výběr podsestav nechám na vás. Já jsem pro modelování příkopu použil mé oblíbené "modré sirky", mají velkou výhodu v uživatelském nakodování pro pozdější popis a kótování.

Vzorový příčný řez příkopu pod násypem
2) Doporučuji vhodně pojmenovat všechny podsestavy např. P-Nasyp, P-PrivracenyPrikop, P-odvracenyPrikop a vhodně nakódovat všechny spojnice a body. Hloubku příkopu (svislou odchylku) můžeme pro primární automatický návrch nechat 0.5m.

3) Necháme si vybudovat koridor, kde necháme obě svahovací podsestavy cílit na povrch zaměření.4) Nechte si vykreslit příčné řezy a zkontrolujte automatický návrh. Předpokládejme, že niveleta je vzhledem ke konfiguraci terénu navržena kolem 0.5% a bude tedy nutné příkop výškově vyspádovat, aby tekl.

5) Do podélného profilu si necháme vykreslit průběh příkopu přes menu Koridory > Technické vybavení > Vytvořit profil z koridoru a vyberte v situaci hranu dna příkopu. Po nastavení stylů a popisků je hrana vykreslena do zobrazení podélného profilu.

6) Zde bych si dovolil trochu odbočit a podrobněji se zaměřit na popisky profilu příkopu, protože tady je velká síla dynamičnosti Civilu 3D. Zkuste proto následující nastavení.



Výsledek upravy stylů by měl dopadnout zhruba takto:

7) V posledním kroku nastavíme nově vytvořený profil příkopu jako cíl pro podsestavu NapojeníNaSklonASvislouOdchylku (P-PrivracenyPrikop).

Po přebudování koridoru už můžete hýbat s profilem dna a příkop vás bude poslouchat na slovo s tím, že přivrácený i odvrácený sklon svahů bude zachován. Zkuste to a uvidíte...:)

Komentáře