Pekelné klopení vozovky

Způsob zadávání klopení nepatří v C3D právě k nejšťastnějším. Tím více, že do verze 2009 včetně, nebylo možné pracně nabušené klopení přenášet z jedné trasy na druhou, či z jednoho výkresu do jiného. Vydáním SAPu pro verzi 2010 (podrobnosti zde) naštěstí o jednu starost ubylo.

Každý mi dáte jistě za pravdu, že z takovéto tabulky klopení až oči přecházejí...

Ještě než si ukážeme postup jak exportovat a importovat změnu příčného sklonu, dal bych menší opakování, jak klopení v C3D vlastně funguje. Vyrobil jsem menší šéma, co který řádek v tabulce znamená.
Pro správné klopení pláně jsou předchozí zamráčkované profily zásadní. Jinak to prostě nefunguje. Navíc se pokud možno vyvarujte toho, aby měly jednotlivé profily shodná staničení...

Nyní už ale k samotnému přenosu klopení:

1) Ve vlastnostech trasy, přes menu na pravém tlačítku vše zkopírujte.

2) Otevřete si Excel či podobnou aplikaci a nechte obsah schránky vložit.

3) Nejdříve je potřeba odstranit první sloupec, který nás nezajímá...Výsledek by měl vypadat takto:

Dávejte si pečlivý pozor na pořadí sloupců. C3D při kopírování přes schránku sloupce přehazuje a přidá dva nové, které nepotřebujeme. Musí jít přesně jeden za druhým bez prázdných...sloupec zaoblení až na konec. Do poslední buňky vlevo dole zadejte nějaké vyšší číslo, jinak bude narušeno pořadí profilů a KÚ bude hned následovat za ZÚ. Jak vidíte, Autodesk stále myslí na uživatele a snaží se jejich práci, co nejvíce "zjednodušit"...proč to dělat jednoduše, když to jde přece tak složitě. Ale na to jsme si už asi zvykli.

4) Výsledek uložte jako CSV - text oddělený středníkem

5) Nyní již soubor CSV "stačí" naimportovat podle následujícího obrázku:

6) Naše trápení je u konce. Stačí vymazat nulu a stovku, i když to není úplně nutné, a můžeme se radovat z výsledku...

Druhá metoda přes XML zatím čeká na objevitele...

Komentáře