Jak v DTM zobrazovat budovy?

Trochu nedělní chvilka poezie...během týdne jsem se k tomu bohužel dříve nedostal. Minulý týden jsem na jednom projektu úprav toků řešil otázku zobrazení budov a ostatních objektů, máme-li v zaměření k dispozici pouze jejich základní obrys.

Zde je jedno z možných řešení:

1) Volitelně proměnnou OSNAPZ na 1 vypneme přichytávání na Z výšky stávajícího digitálního modelu terénu.

2) Za předpokladu, že nejsou obrysy budov už tvořeny 3D křivkami (3Dpoly) nebo návrhovými liniemi, je nutné jejich půdorysy nejdříve nakreslit. Stačí použít příkaz OBDÉLNÍK nebo KŘIVKA.

3) Obrysové křivky je nejdříve třeba položit na stávající zaměření, můžeme z nich tedy vytvořit návrhovou linii (z objektu) nebo raději je hromadně převést na 3D křivky.

4) Převedené 3D křivky položíme na povrch zaměření, aby budovy stály na terénu...

Volbu pro doplnění lomů nechte zapnutou, ať křivka lépe kopíruje terén.

5) Vytvořte prázdnou škatuli povrchu Budovy.

6) Do povrchu Budovy přidáme 3D křivky jako povinné spojnice typu Stěna s tím, že je bohužel nutné určovat u každé směr vnitřního/vnějšího naklonění. Klikneme tedy do každého obrysu a zadáme jednotlivé výšky budov.

7) Výsledný povrch je téměř hotový, ještě pár kosmetických úprav. Aby nám trojúhelníky spojující jednotlivé budovy nedělaly problémy, musíme se jich nějak zbavit.

Určitě je můžeme mazat ručně, ale zkusíme něco sofistikovanějšího...

8) Použijeme různé typy hranic. Nejdříve velký hraniční polygon typu Skrýt a následně vybereme všechny původní 3D křivky jako hranice typu Zobrazit.

Tímto získáme čistý povrch složený pouze z budov. Výhodou je jeho odlišení a možnost vypnout a zapnout v podélných a příčných řezech.

Výše zmíněný postup se může hodit i pro různé analýzy hluku, překážek či viditelnosti.

Komentáře

  1. Jen bych doplnil, že u větších budov, kolem nichž je terén výškově členitý a geodet zaměřil několik výšek je nutné nejdříve položit první spojnici na stávající terén a poté udělat druhou s výškou. Tak vznikne budova, která dole kopíruje terén a nahoře má jednotnou výšku.

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě, pan kolega má pravdu. Jen je postup o něco složitější. Ale střechy pak zůstanou rovné. Spíš jsem předpokládal, že v příčných řezech nebude vidět celá výška stěny budovy.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat