Výkopy nakolmo

Miluju koridory :). Ale někdy je nelze použít, jak bychom chtěli. Jeden z případů, kdy si musíme pomoci trochu jinak, jsou výkopy pro inženýrské sítě vedené v kolmých nebo ostrých úhlech. Podobné téma jsme už řešili zde. Jedna z mála nevýhod koridorů je jejich vlastní křížení nebo svahování samo na sebe. Počítáme-li kubaturu výkopů ostře lomené trasy, nepodaří se nám pomocí samostných koridorů dosáhnout slušného výsledku. Důvodem je ono pekelné "motýlkování".

Představíme si jednu z metod, jak pravoúhlé výkopy elegantně vyřešit...

1) K dispozici je model terénu a od oka navržený průběh vedení IS. Nutno dodat, že projektant neměl svůj den a pravý úhel 2x netrefil.2) Pro srovnání kolmosti jednotlivých úseků můžeme použít parametrickou vazbu z pracovního prostoru 2D kreslení a poznámka. Podrobnosti uvidíte na připojeném videu na konci tohoto článku.
3) Křivku převedeme na trasu, necháme si vykreslit podélný profil a navrhneme niveletu dna výkopu. Dělali jsme to mockrát, takže to nebudeme rozepisovat.4) Teď přijde to hlavní. Vytvoříme jednobodový koridor - prostě jen jednu 3D linii v ose a výšce dna výkopu. Doporučuji si označený bod nazvat a okódovat...
Trik s jednobodovým koridorem si zkuste zapamatovat, hodí se i pro vytyčování hran apod.

5) Nlinii Dno koridoru zkonvertujeme na Nlinii zemního tělesa a nesmíme zapomenout zaškrtnout dynamické propojení na koridor. Tím zajistíme provázanost s trasou a niveletou.
6) Nyní je vše připraveno k založení zemního tělesa Výkop a jeho příslušného povrchu. Vymodelujeme nejdříve dno postupně vlevo a vpravo pravidlem Vzdálenost a sklon v %. A navážeme podobně svahy výkopu pravidlem např. Povrch a sklon 1:1.5.
7) Výsledný kočkopes Výkop = koridor + zemní těleso a jeho kubatury. a kontrola ve 3D.Pokud dáváte přednost pohyblivým obrázkům, tak jsem si dovolil z naší zahrádky...

Obrovskou výhodou tohoto postupu je vazba na niveletu, jejíž změny se okamžitě projeví jak v situaci tak objemu výkopových prací.

Komentáře

  1. Většinou to není o tom, že projektant "neměl svůj den", ale že se musí vyhnout jinému objektu, stromu apod. Na kabelech není problém lomy o 90st. ale pro potrubí je vhodnější větší úhel.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat