Co když máme velké rastry

Nedávno jsem při jedné konzultaci dostal na oplátku dobrou radu ohledně zpracování a tisku a velkých rastrových souborů - typicky ortofotomapy nebo základní mapy 1:10 000. Jestliže řešíme podkladovou mapu pro delší liniovou stavbu, většinou se setkáváme s formátem TIFF, CIT (řeší náš CITin) nebo JPEG. Nebývá velkým překvapením, že jednotlivé mapové čtverce mohou mít přes 50MB a pokud jich je více, může nastat problém s nedostatkem operační paměti.

Prostě a jednoduše, pro velké rastrové snímky mi byl doporučen speciální formát .ECW (Enhanced Compression Wavelet).Od verze AutoCADu 2012 by měl být podporován napříč všemi produkty...
Pro uživatele pracující v GISu to není žádná novinka, ale pro "stavaře" možná ano.

K tomu abyste si ECW soubor vytvořili potřebujete např. TIFF rastr s georeferenčním souborem a samozřejmě, pokud možno, šikovný prográmek zdarma. Jedním z nich může být i AU_ECW_Compressor s návodem zde.
Při vkládání převedeného ECW souboru jsem ale narazil na problém s otočením snímku resp. s jeho neotočením a také souřadnice rohu nesedí úplně přesně s georeferenčním souborem, což je škoda...

Obkreslil jsem tedy předchozí vložený georeferencovaný TIFF rámečkem (křivkou), odpojil velký TIFF a místo něho připojil ECW soubor, který jsem zarovnal zpět na rámeček. Je to trochu lámané přes koleno, ale odměnou vám bude cca 10x menší soubor při zachování téměř stejné kvality. Pokud by bylo nutné tento proces ve velkém automatizovat, existuje komerční řešení v podobě aplikace FME Desktop.

Komentáře