Jak kopírovat styly mezi výkresy

Dnes jsem na našem Helpdesku dostal dotaz jak jednoduše zkombinovat a zkopírovat některé Civil 3D styly mezi jednotlivými výkresy. Kdysi dávno jsem na toto téma napsal krátký článek, který bych rád trochu zaktualizoval a doplnil několika ukolébavkovými videy.

1) Metoda Táhni a pusť (Drag&Drop) je vhodná k rychlému překopírování několika málo stylů...řekněme tak do pěti kousků. Některé styly datových proužků se nemusí podařit přenést, ale pro většinu popisků tato metoda funguje. Dávejte se pozor na přepisy stejně pojmenovaných stylů v cílovém výkrese. Většinou přepsání neprojde, a proto je lépe přejmenovat původní styly přejmenovat. Toto metodou je možné přetáhnout dokonce celou složku stylů.


2) Nástrojem Importovat styly na ribbonu Správa. Tento příkaz je určen k importování většího množství stylů včetně některých nastavení. Je také schopen styly v jednotlivých výkresech porovnávat a doplnit chybějící nebo odstranit přebývající. Testováním jsem zjistil, že například popisky povodí nelze takto importovat. Ale to je spíše vyjímka. Pozor také na poměrně pracná nastavení výkresu jakou jsou hladiny objektů a zkratky (TK, ZU, klopení apod.) nebo nastavení výchozích stylů popisků. Bohužel s těmi si tento nástroj také neporadí a je nutné vše "nabušit" ručně.


3) Vložením zdrojového výkresu jako blok. Tato metoda má za výhodu vložení všech souvisejících entit ze zdrojového výkresu. Těmi mohou být další dynamické bloky, textové a kótovací styly apod.
Bohužel stejně jako v předchozích případech nemá vliv na hlavní nastavení výkresu a nastavení parametrů některých poznámek.Ty bude opět nutné doplnit ručně.


Šablony se styly připravuji každý rok a je to někdy opravdu velké utrpení. Příkaz Importovat styly je dobrým pomocníkem, ale vzhledem k tomu, že neimportuje všechna nastavení, má Autodesk ještě co dohánět.

Komentáře