Jak zjednodušit podélný profil

Po návratu ze Států se mi nějak večer nechce dělat. Nevím, jestli je to tím, že jsme viděli Grand Canyon celý mlze, což se prý stává vyjímečně jednou za 10 let a je to pozoruhodný úkaz. Nebo je to tím, že jsem si v kasinu ve Vegas zle zariskoval, do mašiny hodil dolar a hned na první stisknutí vyhrál dolar a půl, s tím, že v nejlepším je třeba přestat... No, prostě nemohl jsem najít nějaký zajímavý námět na blog - až dneska...
Při školení jsem dostal pěkný dotaz, jak zjednodušit dlouhý podélný profil terénu pro měřítka 1:10 000/100, aby profil v tak velkém měřítku nevypadal jako "sinusoida" resp. padl přímo požadavek vykreslit profil terénu v podrobnosti po 100 metrech. Samotný Civil 3D nemá na redukci vrcholů žádnou automatickou funkci a tak to chtělo vymyslet nějak jinak.

Princip je vygenerovat soubor profilu se staničením po 100m s příslušnými nadmořskými výškami a ten potom načíst do zobrazení podélného profilu. Jediný způsob, který jsem objevil je tento report:
Věnujte tomuto reportu pozornost, protože je nejspíš jediný, který umí zobrazit výšky terénu v různých staničeních. Výsledek pak může např. v 50 metrovém intervalu vypadat takto:
Zvýrazněné sloupce zkopírujte do Excelu a postupujte přesně podle návodu jak naimportovat profil z textového souboru, který byl už zveřejněn dříve. Před importem si dejte akorát pozor na zaokrouhlení posledního staničení. Původní a zjednodušený profil pak uvidíte v podélňáku níže.
Jen pro zajímavost, mohli byste použít i COGO body a jejich reporty, ale tento způsob mi připadá o něco jednodušší.

Komentáře