Dědíme sklon opačný

Dobré dopoledne,
ještě než vás začneme informovat o praktickém využití nových funkcí verzí 2018, zůstaňme ještě chvilku u něčeho, co je  v Civilu již od pradávna. Budeme se věnovat modré sirce NapojeníŠířkyaSklonu.
   
     Teď si asi říkáte, co že vás na této, dnes a denně používané, sirce může ještě překvapit? No divili byste se! Sirka má jeden parametr, jež jste zřejmě nikdy nepoužili. Který to je?

Parametr - směr sklonu. 

A my si nyní ukážeme, jak jej lze použít?

Použití

     Nebudu povídat jen teoreticky, ale zmíním hned příklad z praxe. Zákazník používá country kit sestavy pro směrově rozdělenou komunikaci. Samozřejmostí je aplikace klopení na trasu a zde narazil na problém. Autodeskem dodávaný střední dělicí pás se totiž chová zvláště. Nedodržuje sklon jízdních pruhů za každé situace, ale v určitou chvíli jej zlomí do protispádu. Z toho by na stavbě veselí nebyli.
Obrázek demonstrující zlomení vrstev
     Jak to vyřešit? Použijeme právě zmiňovanou jednoduchou sirku, zakomponujeme ji do celé sestavy a děděné parametry zamícháme tak, aby SDP dědil sklon ze sirek a ne z pruhů. Směr sklonu pak změníme z původního od vrcholu na k vrcholu. A zde je výsledek...
Opravená sestava i s konstrukcí

Shrnutí

     Co jsme to v principu udělali? Každá podsestava se skládá z bodů a spojnic. Nastavení směru sklonu je pak v podstatě prohození počátečního a koncového bodu spojnice. Místo toho aby začínala v bodě 1 a šla ke 2. Začíná ve 2 a končí v 1. Vizuálně se nic nezmění, ale "počítačově" ano. 

     Jistě najdete i jiné aplikace tohoto parametru. Pokud ano, můžete nám a dalším čtenářům dát vědět v komentářích.

Hezký den vám přeji a teď už honem rychle na BIM Konferenci.

Komentáře