Dynamo pro Civil 3D

Vizuální programování se aktuálně těší velké oblibě a nejinak je tomu u Civilu 3D. Důvod je jednoduchý. I uživatelé bez znalosti programovacích jazyků mají možnost automatizovat opakující se procesy a ušetřit si tak čas i námahu.

Uzly a dráty
Dynamo se tedy zařadilo po bok Subassembly Composeru coby nástroje pro vizuální programování. Pokročilejším uživatelům nabízí nové možnosti při práci a využití dat jejich modelů. Dobrou zprávou je pravidelně se rozšiřující knihovna uzlů pro objekty Civilu. Proto pokud se Dynamo rozhodnete nainstalovat, sledujte také jeho aktualizace. Naleznete je na svém účtu Autodesk a v počítačové aplikaci (Desktop App).

Nejnovější "Update 2" pro Dynamo přináší očekávaný přehrávač skriptů. Spouštění a filtrování jednotlivých skriptů je tak pro uživatele mnohem jednodušší. Stejně jako zadávání vstupních parametrů, které nyní zvládneme přímo v přehrávači.
Přehled všech nových funkcí najdete zde.

Update je dostupný v počítačové aplikaci Autodesk

Využití v projekci

Možná přemýšlíte, zda je Dynamo vhodné také pro vás. Ukažme si, že i na malých projektech najdeme úlohy vhodné pro Dynamo.

Se soupisem uličních vpustí se v intravilánu potkal snad každý projektant. Ať už jde o stávající nebo nové UV, bude potřeba je označit a zapsat jejich staničení, odsazení a výšku vzhledem k ose komunikace. A tak klikáte popisky, potom vyplňujete tabulku do technické zprávy a v nejhorším případě na závěr zjistíte, že jste jednu vpusť omylem vynechali.

V krátkém videu je stejná úloha řešena pomocí Dynama. Před samotným spuštěním skriptu je pouze nutné vyfiltrovat COGO body, které představují stávající uliční vpusti do samostatné skupiny bodů. V přehrávači vyplníme název skupiny a program automaticky vygeneruje tabulku s potřebnými údaji i popisky ve výkresu.

Skript je pro naše zákazníky dostupný ke stažení na stránkách Helpdesku CAD Studia v sekci Dokumenty - AutoCAD Civil 3D - Dynamo.



Využili byste podobný skript ve svých projektech? Máte nápad jak jej vylepšit? Dejte nám vědět v komentářích.


Komentáře