Novinky Autodesku pro infrastrukturu ve verzi 2022

Byly uvedené nové projekční nástroje Autodesku řady 2022 pro oblast infrastrukturních staveb. Co je v nich nového?

Civil 3D

Připojené trasy

Výrazně byly rozšířeny možnosti geometrie připojených tras. Pokud jste je dosud nevyužívali, tak je na čase to změnit. Stávající zaoblení pomocí prostého kružnicového oblouku je nyní doplněno o složený kružnicový oblouk a o uživatelské kombinace přechodnic a oblouků. Na výběr je klasické řešení v úhlu menším než 180°, nebo varianta vhodná například pro větve mimoúrovňových křižovatek, kdy je potřeba se otočit o více než 180°. A díky úchopům si výslednou geometrii můžete upravit i graficky. Dalšími novinkami je náhled na připojenou trasu ještě před jejím vytvořením a možnost zadat vstupní a výstupní odsazení. Tyto trasy můžete využít taky pro návrh nároží úrovňové křižovatky. Za mě určitě 👍 Užitečné vylepšení, které v praxi jistě najde uplatnění.

Plovoucí okna

Znáte je z internetových prohlížečů. A teď je budete moci používat i v Civilu a AutoCADu. Řeč je o kartách výkresů, které je nyní možné chytnout a vytáhnout do samostatného okna, třeba i na druhý monitor. Končí tak nutnost přepínání mezi výkresy. A nenechte se zmást chybějícím pásem karet v plovoucím okně. Není jen na pokoukání. Lze v něm plnohodnotně pracovat, máme odzkoušeno.

Sada AEC Collection

Grading Optimization

Zcela nový nástroj pro automatizaci a optimalizaci návrhu terénních úprav. Práce je velice interaktivní. Zadáte jednotlivé prvky požadovaného zemního tělesa, těmi jsou například dolní body, odvodňovací čáry, nádrže, parkoviště nebo zeminové desky. Nastavíte jejich parametry, jako například minimální a maximální povolená výška nebo sklon, obsah nádrže a šířka hráze. Tato část probíhá přímo v Civilu, prvky vybíráte z palety nástrojů podobně jako podsestavy. Vznikne tím sada omezení a cílů, kterých chceme dosáhnout.
Poté se dostáváme do prostředí aplikace Grading Optimization, kde se spustí algoritmus optimalizace a my můžeme se založenýma rukama sledovat, jak se povrch tvaruje k obrazu našemu. Výsledný povrch je následně vyexportován zpět do Civilu.
Dobrou zprávou je, že aplikace bude už od startu česky. Přestože název samotný si nejspíše ponechá v angličtině. Osobně jej řadím na pomyslné druhé místo mezi letošními novinkami. Hned za připojené trasy. Rozhodl především fakt, že jde o produkt pro menší část uživatelů, kteří se terénními úpravami zabývají.

Project Explorer

Tady lehce podvádím, máte pravdu. Project Explorer se objevil už v polovině loňského roku s updatem 2021.1. Jde však o natolik zajímavý nástroj, že by byla škoda jej nezmínit. A navíc jej v Autodesku přes zimu přeložili do češtiny.

Pokud jste o něm zatím neslyšeli, potom si ho můžete představit jako prospektor na steroidech. Dovolí vám prohlížet, revidovat a editovat velké množství AEC objektů v krátkém čase. O objektech vám zobrazí snad všechny myslitelné parametry. Podporuje tvorbu uživatelských reportů. A k zahození není ani funkce exportu vybrané sady AEC objektů do 2D AutoCADu.

Infraworks

Model Builder se už tradičně, jako snad každý rok, dočkal změny vizáže. Při porovnání s předchozí verzí musím uznat, že vypadá opět trochu lépe a moderněji. Funkčnost se však nemění, nic nepřibylo ani neubylo. Jen jsou dialogy jinak umístěny.

Bystrým okem si můžete všimnout zrychlení při práci s dekoracemi u komponentních silnic a importovaných koridorů. Po výběru prvku k osazení, například betonového svodidla nebo lampy, zvolíte návrhové linie jednoho nebo více koridorů a objekty se okamžitě vloží do modelu. Rychlejší by měla být také odezva při změně parametrů těchto dekorací. Asi mi bystré oko chybí, protože nedokážu vypíchnout, co je na tomto procesu nyní lepší. Tady jsme lehce zklamaní. No, podívejte se sami a pokud rozdíl mezi verzemi odhalíte, tak mi prosím dejte vědět v komentářích.

ReCap Pro

Nová funkce Scan to Mesh umožní vytvářet detailní 3D model z nasnímaného mračna bodů. Služba zpracuje vybranou oblast nebo celé mračno na cloudu a výsledný 3D mesh model uloží na Autodesk Drive, BIM 360 nebo do Autodesk Docs. Ten následně můžeme použít např. do Infraworksu.

Stejně jako některé další výpočetní služby na Autodesk cloudu je i tato zpoplatněna kredity. Více informací o kreditech, nákupu a cenách najdete na našich stránkách.

Trial verze těchto aplikací si můžete stáhnout na naší stránce Download.

Innovyze

Na konci února Autodesk oznámil nákup firmy Innovyze, významné společnosti specializující se na vodohospodářské stavby. V portfoliu se pyšní nástroji pro návrh a analýzu odvodňovacích systémů, vodovodních sítí, simulaci srážkových vod v terénu, chování stokových sítí a dalšími analytickými nástroji. Na konkrétní představení nových nástrojů si však musíme ještě počkat. Snad konečně dojde i na větší podporu potrubních tlakových sítí. A my budeme moci rozšířit naši aplikaci Potrubák o vodovody, o které si často říkáte.

Konference Autodesk LIVE 2022

Novinky v infrastruktuře představíme během živého přenosu ve středu 5. května. Stavebnictví budeme vysílat v odpolední části. Mluvit budeme o produktech Autodesku a také o aplikacích z naší vlastní dílny. Nezapomeňte se na konferenci zaregistrovat a především ji sledovat.

 

Komentáře