Instalace Civil 3D 2024 - český country kit již k DISPOZICI

Po roce již jistě netrpělivě očekáváte náš souhrnný článek na téma instalace nové verze Civilu, tentokrát s číslovkou 2024. Jak totiž již víte z našeho předchozího článku nebo naší online prezentace Autodesk LIVE, tak nová verze Civilu přináší zajímavé novinky. Pojďme si nyní tedy krok za krokem ukázat průběh instalace aktuálně nejnovější verze Civilu.

Před samotnou instalací je tradičně nutné navštívit rozhraní Vašeho Autodesk ID účtu, které naleznete pod tímto odkazem, a dohledat v něm program Civil 3D.


Naši pravidelní čtenáři a dlouholetí uživatele jistě dobře vědí, že jsme vždy doporučovali jako nejlepší způsob instalace možnost Stáhnout do prohlížeče, protože bylo zvykem, že v takovém případě se stáhl kompletní instalační soubor a po jeho rozbalení bylo možné zahájit samotnou instalaci. Nově je k dispozici kromě varianty Instalace již pouze možnost Stáhnout. Po jejím výběru dojde sice ke stažení souboru, který je však velký pouze několik MB. Stažení kompletního instalačního balíčku proběhne až po otevření staženého souboru a na samotnou instalaci si chvilku počkáme.



Po vytvoření instalačního programu je nutné vybrat možnost Spustit instalační program ...

... a krátce vyčkat při vytváření instalačního balíčku.

Poté již naběhne automaticky okno instalace, kde je nutné jako již tradičně učinit pár kroků. Prvním z nich je odsouhlasení podmínek používání.


Dále volíme umístění instalace a následně doporučujeme společně se Civil 3D nainstalovat i související program Subassembly Composer pro tvorbu vlastních podsestav.



a pak už automaticky proběhne samotná instalace.


Po dokončení instalace se můžete setkat s požadavkem na restartování počítače.


Poté již na ploše máte k dispozici nové dvě ikony programu Civil 3D 2024.


Zkušení uživatelé jistě znají i v posledních letech zařazené doplňkové rozšíření do Civilu. Na mysli mám Project Explorer a Grading Optimization. Obě tyto rozšíření byly k dispozici uživatelům pouze v rámci AEC kolekce a v obou případech se museli samostatně instalovat. 

Od verze 2024 se již Project Explorer instaluje rovnou se samotným Civilem a je tedy k dispozici i všem uživatelům vlastnící pouze licenci programu Civil 3D.

Podobě je nově k dispozici i těmto uživatelům rozšíření Grading Optimization. V jeho případě je však nutná samostatná instalace. Instalační soubor najdete ve svých účtech pod položkou Zobrazit podrobnosti u programu Civil 3D,

V zobrazené nabídce je nutné zvolit položku Rozšíření a vybrat příslušný řádek s označením Grading Optimization.

V tomto případě se stáhne podstatně větší soubor a po jeho spuštění se rovnou zahájí samotná instalace.




Na závěr jsem si nechal informace týkající se českého country kitu. K jeho vydání došlo až v polovině července, a tak pokud jste na tento článek narazili již dříve, tak jsme zde uváděli, že ještě není k dispozici. Nyní vám však již nic nebrání přejít na novou verzi Civil 3D 2024, protože si country kit můžete stáhnout ze stránek Autodesku a následně plně využívat veškeré novinky spojené s nejnovější verzí programu Civil 3D. 

Nezapomeňte, že po nainstalování se vám na ploše vytvoří nová ikona, kterou je nutné vždy program Civil 3D spouštět.

Pro další zajímavé novinky nás rozhodně nezapomeňte sledovat  na našich sociálních sítích - Facebooku, YouTube nebo LinkedInu.

Komentáře