Novinky Civil 3D 2024.1 + bonus Data Exchange Connector for Civil 3D

V dnešním článku se podíváme na novinky, které přináší aktuální release programu Civil 3D 2024, a jako zajímavost si představíme novinku Data Exchange Connector for Civil 3D, která je momentálně k dispozici pro beta testování, ale má zajímavý potenciál pro zlepšení tolik potřebné spolupráce mezi programy Civil 3D a Revit.

Novinky Autodesk Civil 3D 2024.1

Nejprve tradiční informace, že aktualizaci můžete již nyní stahovat ze svých účtů Autodesk ID na stránce manage.autodesk.com a nyní už k samotným novinkám...

Podsestavy

Pokud jste již na Civil 2024 přešli nebo jste četli náš článek o novinkách ve verzi 2024, tak víte, že došlo k zásadním změnám týkajících se práce s podsestavami. Ty již není nutné tzv. "rozbalovat", ale při nahrání do Civilu postačí provázání na zdrojový soubor pkt. Na tuto novinku navazuje i aktualizace 2024.1, po které již nebude dokonce nutné ani podsestavu importovat na paletu nástrojů, ale postačí vložení do konkrétního výkresu. 

Tím dojde jistě k úspoře času při otvírání sdílených nebo jinou osobou vytvořených souborů. Nebude nyní totiž nutné importovat veškeré použité podsestavy na vaši paletu nástrojů, ale postačí vám mít k dispozici potřebné soubory pkt a bez problémů budete moci pracovat v takovém výkresu včetně úprav koridoru.

Takto do výkresu naimportovanou podstavu najdete ve stromové struktuře Prospektoru a v nabídce pod pravým tlačítkem naleznete zajímavé možnosti, jak dále s podsestavou pracovat.

Vytvořit novou položku - K dispozici je možnost opětovného vložení takové podsestavy do libovolné šablony ve výkresu . Jelikož podsestavu nemáme na paletě nástrojů, je důležité, aby bylo možné identickou podsestavu do výkresu vložit opakovaně.

Změnit soubor PKT podsestavy - Můžeme rovněž takto do výkresu vloženou podsestavu navázat na jiný pkt soubor a tím změnit její definici

Nápověda k podsestavám - Pokud ji obsahuje, tak je pro podsestavu k dispozici i klasická nápověda.

Jako drobné vylepšení se vám rovněž nyní ve stromové struktuře Prospektoru pod hlavní položkou Podsestavy objeví další položka Ostatní podsestavy. Do ní se budou automaticky třídit podsestavy, které jsou součástí základní instalace programu Civil 3D - typicky například tzv. modré sirky.

Koridor

Vylepšení se opět dočkala i v nedávné době přidaná funkce Přechodu koridoru. Nově bude možné vytvořit přechod koridoru napříč dvěma úseky, které jsou od sebe odděleny mezerou. 

Jako zkušení uživatelé Civilu víte, že občas je potřeba programu trochu "pomoct". V místě rozdělení koridoru na dva úseky má občas koridor problém s výpočtem (dva překrývající se řezy nebo v situaci chybně vykreslené návrhové linie). 

V tu chvíli si právě pomáháme drobnou mezerou mezi úseky a tak je důležité, že nyní přechod koridoru umí takou mezeru ignorovat. Je pouze nutné v nastavení příkazu EditCorridorTransition nastavit hodnotu maximální velikosti mezery.

Efektivitu práce s přechody koridoru jistě zvýší možnost kopírování sad přechodů napříč koridorem, výkresem i mezi různými výkresy. Nabídku na kopírování a vkládání nalezneme pod pravým tlačítkem myši. 

Nově také v panoramatické okně pro zadávání přechodů můžeme kromě základny přepínat i mezi koridory v daném výkresu.

Jistě také potěší drobnosti jako zvýraznění přechodu v modelu při jeho vybrání v panoramatickém okně nebo předvyplněná hodnota parametru při zadávání přechodu.

Posledním vylepšením je pak možnost trvalého zvýraznění míst s využitím přechodu. Toto zvýraznění můžeme zapnout u konkrétního koridoru v Prospektoru.

Tlaková a gravitační potrubí, Project Explorer

Drobná vylepšení doznala i práce s oběma typy potrubí. U tlakového potrubí by nemělo nyní docházet k odpojování od pokladových tras, ty jsou navíc nově automaticky využity i při přidání další součásti nebo je potrubí nově možné posouvat nebo otáčet příkazy POSUN a OTOČ.

U gravitačního potrubí je zajímavou novinkou možnost připojení potrubí ke stavebním objektům, které jsou součástí jiné potrubní sítě.

V Project Exploreru, který je od verze 2024 součástí licence i samotného Civilu (nejen AEC Collection), můžeme nově nalézt i kartu týkající se podsestav.

Železnice

V této aktualizaci se nezapomnělo ani na tvůrce železniční infrastruktury. Od teď bude nově možné zadat převýšení koleje nejen v místě oblouku, ale kdekoliv podél trasy. Bude pouze nutné zadat uživatelskou definici oblouku.

Data Exchange Connector for Civil 3D

V úvodu článku jsem slíbil představení novinky Data Exchange Connector for Civil 3D a tak se nyní podíváme, co vše tento konektor umí a jaké benefity jeho používáním získáte.

Předně je nutné zmínit, že Autodesk nyní pracuje na celé řadě těchto konektorů, které mají ambici propojit jednotlivé členy produktové řady Autodesk a tím významně zlepšit možnosti sdílení mezi uživateli jednotlivých programů. K dispozici je tak nyní obdobný konektor pro Revit, AutoCAD nebo Inventor. Dále pak také pro Dynamo a programy mimo Autodesk jako je Rhino (včetně Grasshopper) nebo Tekla Structure. 

Díky tomuto ekosystému konektorů bude výrazně jednodušší sdílení dat mezi těmito programy, což vám ušetří nejen čas, ale odstraní i zbytečné chyby způsobené nedostatečnou koordinací mezi členy projektového týmu.

Sdílení dat probíhá prostřednictvím Autodesk Construction Cloud (ACC) a konkrétně postačí ve variantě Autodesk Docs, kterou mají k dispozici v rámci předplatného všichni uživatelé sady AEC Collection. 

Přes Data Exchange Connector for Civil 3D tak není problém nasdílet vytvořený povrch zaměření nebo jiné zemní práce do programu Revit. Odkud je zase možné následně nasdílet vytvořený projekt mostního objektu pro potřeby koordinace s navazující komunikací v prostředí Civil 3D.

Takto sdílet jde celá řada prvků programu Civil 3D. Od zmiňovaného povrchu, přes trasy, koridory až po potrubní sítě. 


Všechny zmíněné konektory jsou momentálně ve fázi veřejného beta testování. Do tohoto testování se může zapojit každý z Vás. Konektory nyní naleznete na Autodesk App Store, kde je nutné kliknout vpravo nahoře na položku Open link. Následně budete přesměrování do Feedback Community, kde je možné se přihlásit pomocí Vašeho Autodesk ID a podílet se tak na testování nejen těchto konektorů a Autodesku poskytnout tolik potřebnou zpětnou vazbu.

Věřím, že v budoucnu bude tento ekosystém konektorů nedílnou součástí pracovních postupů všech uživatelů programu Civil 3D.

Komentáře