Úsměv a nemrkat 😉

Víte, co je lepší než klasický selfie? Georeferencovaný selfie z místa stavby, který si můžete přidat do svého výkresu. V tomto článku se dozvíte, jak se to dělá a proč byste to měli zkusit. Připravte si své fotky a Civil, jdeme na to 📸🤳

Fotíme

Při pořizování fotodokumentace v terénu je hlavní zaznamenat polohu. Většina moderních fotoaparátů a mobilních telefonů ji zachytí automaticky. V opačné případě stačí tuto možnost v nastavení povolit. Pro ověření nakoukneme do detailů fotografie, kde bychom polohu GPS měli vidět. Já jsem na ukázku pořídila 2 fotky. První zachycuje pohled z naší pražské kanceláře na probíhající stavbu na sousedním pozemku. Druhou jsem pořídila před budovou na silničním ostrůvku.

Vkládáme

Protože samotný Civil 3D nedokáže z EXIF dat fotky vytáhnout GPS souřadnice, tak si pomůžeme vlastním Dynamo skriptem. Pro naše zákazníky je skript dostupný ke stažení na helpdesku. Zvídaví z vás jistě nahlédnou dovnitř skriptu, pro ostatní stačí skript načíst v přehrávači skriptů Dynamo. Zde nastavíme název bloku, který bude představovat místo pořízení fotografie. Dále hladinu, ve které se blok vytvoří. A složku, ve které máme JPG nebo PNG fotky uloženy.

Pro práci s fotografiemi jsem ve skriptu využila uzly z balíčku Civil3DToolkit. A aby pro vás bylo použití skriptu co možná nejjednodušší, zvolila jsem pro nastavení bloku a hladiny uzly z balíčku Arkance Systems, které mají takzvané dropdown menu. Oby tyto balíčky (Civil3DToolkit a ArkanceSystems) je nutné mít v Dynamu doinstalované. 

Po spuštění skriptu se v modelovém prostoru vytvoří zvolené bloky s hypertextovým odkazem na konkrétní fotku. Snadným CTRL + kliknutím na blok otevřeme fotku v prohlížeči.

Na ukázku použití skriptu se můžete podívat i ve videu.

Nemáte-li fotografii s EXIF daty polohy, můžete ji napozicovat také pomocí tzv. "world" souboru - viz funkce Mapu/Civilu nebo viz GeoRefImg.

Komentáře