Pracovní prostor v C3D aneb kde jsou mé palety?

V červnu jsem měl možnost se po delší době nejen vžít, ale reálně se přesunout do kůže Vás všech aktivních uživatelů Civilu 3D. Pro jednoho zákazníka jsme připravovali část digitálního modelu stavby (DIMS) pro proces BIM. Byla to rozhodně zajímavá a užitečná zkušenost, protože při obvyklé náplni mé práce rozhodně Civil nepodrobím takovému zatížení, jako při použití v reálné praxi. Při této zkušenosti jsem narazil na drobnou nepříjemnost při přepínání tzv. Pracovních prostorů.
Při tvorbě DIMS v programu Civil 3D je obvyklé, že velkou část přípravy modelu tvoří návrh Koridoru a dalších civilovských prvků. Pro takovou práci má základní instalace programu k dispozici výchozí Pracovní prostor (v originálu: Workspace) s označením Civil 3D

Tento Pracovní prostor se vyznačuje zejména zobrazením pásu karet obsahující základní nástroje Civilu a dobře ho definuje i paleta Prostor nástrojů. Používáte ho či jeho upravenou obdobu při samotném návrhu Vaší stavby. Pro tvorbu klasické dokumentace je tento pracovní prostor dostačující. Navíc, když si ho doplníte o klasické Panely nástrojů obsahující základní autocadovské funkce, tak si s ním vystačíte pro veškerou Vaši práci.

Pokud však máte za úkol přípravu DIMS, tak se rozhodně nevyhnete nutnosti přepnout do pracovního prostoru umožňující úpravu 3D těles, které si návrhem v Civilu připravíte. Tyto 3D tělesa je ve větším či menším rozsahu nutné různě ořezat, spojit či drobně upravit. K tomu se opět ze základní instalace Civil 3D nejlépe hodí pracovní prostor - 3D modelování. Uživatelské prostředí se Vám transformuje do podoby AutoCADu pro 3D tvorbu. Pás karet tentokrát zahrnuje funkce typické pro tvorbu a úpravu Těles či autocadovských Povrchů.

Tím se dostávám k "jádru pudla". Při tvorbě DIMS totiž tyto dva zmíněné pracovní prostory často měníte. 
Samotná změna pracovního prostoru je velmi snadná přímo z horního panelu rychlého přístupu, ale problém u mě nastával v tom, že při každém návratu do pracovního prostoru 3D modelování se mi zobrazila Paleta nástrojů, kterou jak mi dáte za pravdu úplně pro úpravu 3D těles nevyužijete. Naopak užitečná paleta Vlastnosti, obsahující informace o vybraných objektech, se mi vždy skryla. 

Neustálé vypínání a zapínání požadovaných palet mě po čase přestalo bavit a tak jsem se rozhodl dohledat způsob, jak palety zapnout nebo vypnout na stálo. V samotné rozbalovací nabídce výběru pracovního prostoru je možnost Uložit aktuální jako..., což mi nepřišlo jako efektivní cesta (při každé požadované změna dělat nový pracovní prostor :-) ). Navíc mi bylo jasné, že určitě musí být možnost upravit i výchozí pracovní prostory, a že nějakým způsobem se mi paleta nástrojů v rozhraní pro 3D modelování musela zapnout. A opravdu způsob, jak na stálo přizpůsobit zapnutí palet, existuje.

V prvním kroku je třeba zadat příkaz CUI či se jiným způsobem dostat do okna úprav uživatelského prostředí. V něm si dohledáte v levém horním okně položku Pracovní prostory a vyberete požadovaný pracovní prostor k úpravě. Nyní se přesunete do vedlejší části okna a ze stromové nabídky rozbalíte položku Palety. V závěrečné fázi nastavení už jen stačí vybrat konkrétní paletu a tentokrát v pravém dolním rohu ověřit její nastavení. Položka Zobrazit vypne nebo zapne paletu. Dále lze nastavit i její ukotvení či automatické skrývání.
Samozřejmě tímto způsobem lze celkově pracovní prostor upravit a přizpůsobit Vašim požadavkům. 

Komentáře

  1. Děkuji, to mizení palet při přepínání prostorů mě doslova... :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat