WMS trochu podrobněji

Jak snad už většina z vás ví, AutoCAD Map 3D i AutoCAD Civil 3D umožňují pomocí technologie rozhraní FDO (Feature Data Object) přistupovat vedle databází a některým ne-Autodesk formátům i ke službám WMS a WFS. WMS je zkratka pro Web Map Services a WFS pro Web Feature Services. Přes službu WFS lze na rozdíl od WMS (pouze rastry) připojit i geometrická data kódovaná v jazyce GML (Geography Markup Language). Trochu mi ty zkratky připomínají Mládkovu píseň: "Z PLR do MLR jel jsem přes ČSSR, SNB mé DKW si stoplo na TK. Mé DKW SPZ ABT 25 - 50 musí teďka na GO do ČSAO..."

Podrobněji bychom se zaměřili na používání WMS služby v AutoCADu, jako jsou například pořadí vrstev, barvy, měřítka pro tisk atd. Na konci nebude chybět ani přehledný seznam použitelných českých WMS serverů.

1) Načtení jakékoliv WMS služby dobře ilustruje naše už trochu postarší video.

2) Pořadí zobrazení WMS vrstev např. ortofotomapa a nad ní katastrální mapa nebo geologická mapa s referenční ortofotomapou, abyste zjistili, nad kterou spící sopkou jste si ten baráček vlastně postavili :)

Zvýrazněný přepínač třídí vrstvy podle skupin/pořadí. Jednotlivé hladiny jsou na sebe naskládány v pořadí od shora dolů.

3) Nastavení barev, průhlednost, tisk a další se budu snažit podrobněji vysvětlit ve speciálním WMS VIP tipu na CADfóru... Doplněn tip 7370.

Pro ostatní... abyste nebyli smutní, přidám jeden vtip, který mám přímo od athénského vývojáře Plex.Earth Tools:

Co mají nyní společného Řekové a krocani? Nikdo z nich si neni jistý, jestli přežije Vánoce...

Komentáře