Nový Plex.Earth 2.5 klepe na dveře

Stávající i budoucí uživatelé aplikace Plex.Earth těšte se! V pondělí 3.října bude ke stažení nová verze nadstavby AutoCADu pro stahování snímků a dat digitálního modelu terénu z populárního Google Earth. Verze 2.5 je podporována na AutoCADu 2010-2012 a jeho vertikálních derivátech (předchozí verzi raději odinstalujte). Lambros (autor) ani trochu nelenil a připravil hromadu novinek. Pojďme se o některých zmínit.

Příkazy nejsou v ribbonu ani na ikonkách, je tedy třeba zadat je na příkazové řádce. V závorce máte verzi Plexu, kde daný příkaz najdete.

- PXIMGMERGE: [PREMIUM]
Sloučí vybrané snímky do jednoho - funguje pro jakékoliv obrázky v AutoCADu.

- PXIMGBORDERCLIP: [PREMIUM]
Ořízne okraj kolem snímků (ve zdrojovém souboru), zatímco zachová georeferenci - velmi užitečné pro oříznutí "stínu" kolem snímků z GE. Příkazem PXIMGMERGE pak sloučíte do jednoho "bezešvého" obrázku.

- PXIMGREPLACE: [PRO-PREMIUM] Nahradí snímek se zachováním georeference. Pomůže nahradit fotku obrazovky (jak je vložen z Plex.Earth) manuálně uloženým snímkem ve vysoké kvalitě z Google Earth Pro.

- PXSETSHIFT: [STANDARD-PRO-PREMIUM]
Určuje posunutí mezi skutečnými souřadnicemi a polohou v Google Earth. Znamená to vlastně: "O kolik metrů v XYZ je třeba posunout snímek vložený z GE, aby se shodoval s mým výkresem?" Platí to pro veškerá data vyměněná mezi GE a AutoCADem - terénem, exportovanými KML atd.

- PXSETIMAGECAMERAFILE: [STANDARD-PRO-PREMIUM]
Určuje, jestli Plex.Earth vytvoří "soubor pohledu" pro každý snímek vložený z Google Earth. Soubor pohledu je KML soubor, který vedle georeferenčního souboru doprovází snímek a po jehož nakliknutí se pohled v GE posune přesně do polohy snímku. (to je teda věta :) - jayzkový koutek by měl radost)

- PXZOOMIMG: [PRO-PREMIUM]
Podle vybraného snímku v AutoCADu nazoomuje automaticky pohled v Google Earth. Podmínkou je existující KML soubor.

- PXSETAUTOGE: [PREMIUM]
Určuje, jestli Plex.Earth automaticky zavře a poté znovu otevře Google Earth, pokud je dosažen maximální počet vkládaných bodů pro importovaný DTM v jednom "sezení". Veliká vychytávka pokud vkládáte tísíce bodů. Navíc okno GE už nemusí být navrchu.

- PXIMGWORLDEXPORT: [STANDARD-PRO-PREMIUM]
Vytvoří georeferenční soubor pro jakýkoliv obrázek v AutoCADu.

- PXIMGWORLDIMPORT: [STANDARD-PRO-PREMIUM]
Vloží obrázek do AutoCADu podle georeferenčního souboru.

- u více uživatelů na jednom počítači není třeba aplikaci reaktivovat
Jak vidíte, změn je více než dost :)

Komentáře