Export výkresu z Civil 3D do AutoCAD

Export z Civilu 3D bývala vždy trochu loterie. Člověk napjatě otevíral exportovaný soubor v očekávání, jestli výkres bude prázdný nebo v něm najde svůj projekt rozložený pro další použití v AutoCADu. Autodesk se problému dlouho nevěnoval. Změna přišla až ve verzi 2015 s možností "Export výkresu Civil 3D", kterou naleznete v sekci "Export" po kliknutí na modrou ikonu v levém horním rohu Civilu 3D.

Okno exportu
Hlavním přínosem nového exportu je především to, že poměrně spolehlivě funguje. Nabízí ale i několik dalších možností, které si zaslouží pozornost.

Je  možné si zvolit, jestli bude export probíhat do DWG nebo DGN. Přes tlačítko "Exportovat nastavení" je např. možné vybrat starší formát DWG. Případně můžete určit předponu a příponu v názvu výsledných souborů.

Starý export z Civil 3D prakticky nikdy nefungoval, pokud výkres obsahoval externí reference. Nový export je zvládá a navíc i s některými pokročilými volbami. Konkrétně nám nabízí možnosti:
  • Ignorovat
  • Připojit
  • Připojit a rozložit
  • Připojit a vložit
  • Připojit, vložit a rozložit
  • Odpojit
Ignorovat znamená, že externí reference bude ve výsledném výkresu ponechána opět ve formě externí reference. Volba odpojit externí referenci naopak úplně vypustí.

Slovo "připojit" je nepřesně přeložená funkce nazývaná anglicky "bind". V jiných dialozích Civilu 3D nebo AutoCADu je totiž nazývána "vázat". Výsledkem použití této funkce je vložení externí reference ve formě bloku do výkresu. Když zvolíme možnost "připojit a rozložit", je tento blok rovnou rozbit na jednotlivé entity, které budou umístěny v hladinách s názvem NázevSouboruExterníReference$0$NázevPůvodníHladiny. Poslední možností jsou pak volby obsahující slovo "vložit", které fungují obdobně, ale jednotlivé entity budou umístěny v hladinách s názvem shodným s názvy v původním souboru externí reference (bez předpony). Jedná se tedy o stejnou dvojici funkcí Vázat a Vložit, kterou nalezneme třeba ve správci externích referencí.

Při zkoušení daných voleb jsem však zjistil, že někdy nedojde k rozložení vloženého bloku, i když jsem vybral možnost obsahující slovo "rozložit". Při testování jsem pak odhalil, že rozloženy jsou pouze externí reference vytvořené v Civilu 3D. Externí reference vytvořené v AutoCADu zůstanou jako blok. Stačí ale pak tento blok rozbít a výsledek je stejný. Rozdíl mezi volbou "Připojit" a "Připojit a vložit" se pak ale projeví i u těchto výkresů z AutoCADu.

Neméně významnou funkcí jsou pak možnosti v sekci "Soubory k exportu". Zde můžete nastavit export více souborů najednou, které se nacházejí ve shodné složce nebo podsložkách. Také je možné zatrhnout volbu "Zahrnout listy", čímž dojde také k exportu jednotlivých rozvržení do zvláštních souborů. Těmito funkcemi je možné hromadně vytvořit výkresy, ve kterých budou všechny externí reference pevně vloženy, což je občas po projektantech požadováno. Tuto funkci Civilu 3D je samozřejmě možné použít i na výkresy vytvořené pomocí samotného AutoCADu.


Komentáře

  1. při převodu listu dojde ke zvětšení nebo zmenšení podle měřítka rozvržení, jak dosáhnout toho aby vše bylo ve správných mírách?

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den. Mně to chování přijde správné. Když budu např. exportovat rozvržení s papírem A3, který obtáhnu obdélníkem, tak v exportovaném souboru budu mít v modelovém prostoru obdélník o rozměrech 297x420 jednotek. Obsah výkresu samozřejmě bude příslušně zvětšený/zmenšený dle měřítka rozvržení. Reálné rozměry můžete snadno získat klasickým příkazem MĚŘÍTKO. Nutno ale podotknout, že exportem rozvržení ztratíme správné souřadnice (rozvržení má levý spodní roh standardně v 0,0,0).

    OdpovědětVymazat
  3. Problém vidím hlavně v tom, že kóty ukazují původní rozměry. Takže čtverec 1x1 m z rozvržení s měřítkem 1:500, bude mít v novém výkresu 2x2 m ale kóty budou 1 x 1 m. Takže když někdo převede např. situaci, koukne na výsledek, kóty má v pořádku ale celé je to zvětšené podle měřítka rozvržení, čehož si ani nemusí všimnout protože kóty jsou v pořádku. U kót se musí změnit lineární měřítko na 1 aby ukazovaly správně.

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, to máte pravdu. Asi si jde představit takový export, kdy výkres bude v modelu ve správné velikosti, na správných souřadnicích a rámeček s rozpiskou z rozvržení se příslušně zvětší nebo zmenší a natočí.
    Volba exportu rozvržení v C3D však pracuje stejně jako klasický export rozvržení v AutoCADu. A u toho, pokud je mi známo, podobná možnost není. Musí se to prostě brát tak, že exportujete rozvržení a výsledkem je opět to samé rozvržení, jen se nachází v modelovém prostoru.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat