Civil 3D 2023 - oprava českého country kitu

V posledních dnech se nám na našem Helpdesku opakují dotazy týkají se problému s kódováním a zobrazení např. šablon příčných řezů v nově nainstalované verzi 2023 programu Civil 3D. Pokud jste již tyto problémy zaznamenali nebo se zrovna chystáte na verzi 2023 přejít, určitě si článek nenechte ujít a přečtěte si ho až do konce.


Problém úzce souvisí s instalací české verze country kitu. Při instalaci by mělo dojít k přepsání výchozího souboru externích kódů - C3DStockSubassemblyScripts.codes, který slouží k definici kódů bodů, spojnic nebo tvarů. Tento soubor však při instalaci českého country kitu přepsán není a nedojde tím pádem k nastavení tradičně používaných českých kódů.

Původní C3DStockSubassemblyScripts.codes

Ovšem krok přepsání je možné provést i ručně. Jak na to si popíšeme v následujících krocích. Předpokladem je nainstalovaný český country kit pro Civil 3D 2023

1) Vypněte aplikaci Civil 3D 2023, ideálně i ostatní aplikace Autodesk

2) V adresářové struktuře najděte složku podle následující adresářové cesty (za předpokladu ponechání výchozího umístění při instalaci aplikace Civil 3D): C:\ProgramData\Autodesk\C3D2023\csy

3) Ve složce smazat soubor C3DStockSubassemblyScripts.codes

4) Vytvořit kopii souboru C3DStockSubassemblyScripts-cz-CZ.codes a přejmenovat ho na C3DStockSubassemblyScripts.codes

5) Spustit aplikaci Civil 3D 2023 a ověřit fungování kódů (např. ve stylech sad kódů budou definovány i před tím chybějící kódy)

česká verze souboru C3DStockSubassemblyScripts.codes 

Pevně věřím, že Autodesk v nejbližší době aktualizuje instalační soubor českého country kitu a tento postup již nebude nutný. Do té doby však určitě poslouží svému účelu a zajistí Váš hladký přechod na novou verzi Civilu. 

Novou verzi Civil 3D si určitě nenechte ujit. O jejích novinkách jsme Vás informovali již v dubnu v samostatném článku a novinky týkající se práce s koridory jsme podrobně představili ve dvojici článků zde a zde.

Samozřejmostí jsou i novinky v našich nadstavbových aplikacích CS CivilTools nebo CS Potrubák, a proto stahujte verzi 2023 ještě dnes!

Komentáře